Gazdaság

Gyengébben teljesített a kereskedelem

bevasarlas(210x140).jpg (Array)
bevasarlas(210x140).jpg (Array)

2015 augusztusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH második becslésében. (Az eredmény 0,1 százalékkal lett gyengébb, mint amit elsőre becsültek.) Mondhatnánk, hol van már a csúcsot döntő február, vagy akár a harmadával nagyobb növekedést produkáló július.

kisker

Az első nyolc hónapban egyébként még így is 6,00 százalékos a növekedés tavalyhoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2015 augusztusban éves szinten így alakult a kereskedelem teljesítménye:

  • A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,6 százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata –0,1 százalékponttal tér el.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,7 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 4,5 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (12%), a használtcikk- (6,9%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (5,7%), a textil-, ruházati és lábbeli- (4,2%), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (2,7%). A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (0,4%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 7,2 százalékkal nőtt.
  • Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal csökkentek.

2015. január–augusztusban az előző évhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

NGM: az augusztusi lassulás csak átmeneti volt a kiskereskedelemben

Az év első nyolc hónapjában 6 százalékos volt a kiskereskedelem volumenének növekedése, ami igazodik a magyar gazdaság egyéb növekedési trendjeihez, az augusztusi lassulás várhatóan csak átmeneti – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Lenner Áron Márk a növekedés ütemének lassulását azzal indokolta, hogy mindenki szabadságon volt, az augusztus általában nem szokott erős hónap lenni. Elmondta, többen külföldre utaztak, a belföldi nyaralásokon történt vásárlások pedig inkább a szolgáltató- és a vendéglátóipart erősítették.

Bezzeg a neten

A KSH legfrissebb adatai alapján az internetalapú kiskereskedelem volumene idén augusztusban 28 százalékkal emelkedett 2014 azonos időszakához képest, ami a helyettes államtitkár szerint mutatja, hogy egyre inkább modern platformra helyeződik át a kereskedelem.

Lenner Áron Márk szerint gyakorlatilag bármekkora kapacitás van még az elektronikus kereskedelemben, mivel a fizetési megoldásokkal, az internetes kereskedőkkel szemben korábban tapasztalt alacsony bizalmi szint folyamatosan emelkedik. A gyakori használat által a vásárlók kételyei eloszlanak és előtérbe kerülnek az internetes vásárlás előnyei, így például a széles választék és az összehasonlítható, kedvezőbb árak.

Úgy vélte, hogy az internetes platform előtérbe kerülése nem konkurál a napi cikkeket árusító boltok forgalmával, a neten általában sokkal speciálisabb dolgokat vásárolnak. Ezen felül az internetes kereskedelemre jellemző, hogy akinek fizikai boltja van, webshopot is működtet és fordítva, tehát ezek a kereskedési formák inkább kiegészítő elemek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik