Gazdaság

Visszafogottabb növekedést produkált a kiskereskedelem

A júliusi 6,8 százalékos növekedés kétharmadára olvadt augusztusra.

2015 augusztusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH első becsléséből. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2015. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A KSH módszertani megjegyzése: a kiskereskedelmi forgalom volumenének értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a vasárnapi zárva tartás 2015. március 15-től lépett életbe, hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatok rendelkezésre állása esetén mutatható ki.

Szakértők: lassult, de továbbra is erős a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Az előző hónapokhoz képest lassult, de augusztusban is erős volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik azt is hozzátették, hogy az olcsóbb üzemanyag továbbra is felfelé húzza a mérleget.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint az augusztusi lassulás oka, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek, ruházati cikkek, bútorok, elektronikai cikkek eladásai a korábbi hónapokénál gyengébbek voltak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom bővülését segíti a reáljövedelmek növekedése, de legalább ilyen súlya van az online pénztárgépek piactisztító hatásának is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik