Gazdaság

Versenyképesség: éppen az ellenkezője igaz annak, amit a kormány állít

világbank (világbank, )
világbank (világbank, )

Nagyot ugrott előre az ország a versenyképességi rangsorban a Világbank Doing Business című kiadványa alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint. A Világbank 189 ország versenyképességi mutatói szerint tavaly csak az 54. helyen voltunk, idén már a 42. helyen állunk.

A tárca azt még elárulja, hogy ez annak köszönhető, hogy a Világbank átdolgozta a módszertanát, az viszont kimaradt a közleményből, hogy az új módszertan alapján valójában romlott a versenyképességünk.

A 444.hu szedte össze, hogy az új helyezés valójában azt jelenti: 2 helyezést romlott a versenyképességünk, ha az új módszertant alkalmazzuk a tavalyi mutatóinkra is.

A napi.hu pedig azt emeli ki a jelentésből, hogy a régiós versenytársainkhoz képest is csúnyán lemaradtunk. A környéken minden ország jobb nálunk, amelyik számít: Horvátország, Bulgária, Románia, Észtország, Litvánia, Ausztria, Lettország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, még Macedónia is jóval előttünk van a sorban. A régióban csak Szerbia van lemaradva az 59. helyen, és Ukrajna.

Magyarán egyre rosszabb a helyzet, nemcsak a befektetők szubjektív értékelése, hanem a Világbank objektív mércéi szerint is egyre kevésbé csábító nálunk üzletelni.

Például piszok nehéz építési engedélyt szerezni nálunk, és rengeteg időt emészt fel az adóadminisztráció (évente 277 órát), miközben a közterhek elviszik a profit több mint 48 százalékát. Még az áramot is elképesztően sokáig tart bevezetni egy üzlethelyiségbe (ötféle ügyintézés, 252 nap) – írta a hvg.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik