Gazdaság

Kínai a legnagyobb adótartozó, Győzike lekerült a listáról

győzike (győzike)
győzike (győzike)
El se tudja képzelni, mennyivel lóg a NAV-nak a listavezető. A feketelistán azért találni jócskán ismert neveket is, nézze meg, rajta van-e a szomszéd!

13,5 milliárd forinttal tartozik a kínaigyanús Zhou Tejiaio az adóhivatalnak – ez is kiderül a NAV által közzétett szégyenlistáról, azaz a legnagyobb adótartozók listájáról – írja a Hvg.hu.

A lista azokat tartalmazza, akiknél a szeptemberrel végződő negyedévben jogerőssé vált az adótartozás, a NAV inkasszálhat, behajthatja a tartozást. A 250-es listán a cégek vannak többségben, de mivel többségük törlés alatt áll vagy megszűnt, tőlük nehéz lesz bármit behajtani.

Karlo és First Oil

Zhou egyébként toronymagasan vezet, az ezüstérmes a Karlo Invest Kft. (3,8 milliárd) és a bronzérmes First Oil Agency Kft.-t (3,5 milliárd). Két ismert céget is találni a listán: a Sovereign Sugar Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az áfacsalási botrányban van benne, ők 860 millióval lógnak az államnak.

Érdekes, hogy ugyan a Nokia évek óta otthagyta Komáromot, a Nokia Komárom Kft. még létezik és 120 milliós adósságot, plusz 45 millió forint jogkövetkezményt görget maga előtt. A cég amúgy a Microsoft leányvállalatok tulajdonában van.

Legendás tartozók is vannak a listán, mint egy másik szégyenlistán tündöklő Szabó László, a Magyar Posta volt igazgatósági tagja, azaz Tóthfalusi György Pál vagy az Onix Blue Kft., amit egy céges listán lehetett megtalálni. Nagy céges tartozók egyébként a Malév Vagyonkezelő, a Bábolna vagy a Zala Bútorgyár is, de Helyi Thémát régen előállító Théma Nyomda is.

Hunvaldtól Győzőig

A NAV 3597 magánszemélyt vagy egyéni vállalkozót tart nyilván, akik több mint 10 millióval tartoznak folyamatosan az elmúlt 180 napban. Erről a listáról lekerült Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester, Gáspár Győző showman és neje vagy F. Sz. László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori elnöke, aki csempészésért és sikkasztásért ül a börtönben.

Zuschlag János viszont örök, neki még mindig tízmillió feletti a tartozása, ahogy Stadler József is a lista tagja (vele pont nemrég készítettünl interjút). Portik Tamást se feledjük el, az olajmaffiaügyek főszereplője is sokkal lóg az államnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik