Gazdaság

Ökotrip, hatodik rész: A mély mulcs titkai

Tizenhétszer gyorsabban használjuk el a talajt, mint ahogy az visszatermelődik. Eközben olyan módszerrel műveljük a földeket, amelyekkel a talaj elveszíti a természetes tápanyag megújulásának a képességét. A mélymulcsos földtakarás egy sok szempontból megtérülő alternatíva lehet.
Korábban a témában:

A mélymulcsos takarás egy teljesen új elgondolás a föld művelésével kapcsolatban. A hátteréről fontos elmondani, hogy itt, a fejlett Európában tizenhétszer gyorsabban pusztul a talaj, mint megújulna. 11 ezer éve műveli az ember a földet, jelenleg 1,6 milliárd hektár szántóföld van a Földön. Ez alatt a 11 ezer év alatt mondjuk 1950-ig az ember elművelte a művelt földek felét (talajvastagságát) fizikai értelemben. Aztán 2010-ig még egy nagyjából 30%-kát.

Lehet látni, hogy nagyon felgyorsul az ún. „modern” technológiával a talaj pusztítása, nagyon gyorsan erodáljuk. Hogy fel tudjuk fogni a pusztulás sebességét, el kell mondani, hogy 2000 év kell ahhoz, hogy 10 cm vastag talaj keletkezzen. Egy természetes erdőre gondoljunk, vagy egy rét mezőre, ahogy keletkezik a talaj, amikor az ember nem bolygatja. Ahol bolygatja, ott értelemszerűen pusztul. Ha 2000 év kell 10 cm-hez, akkor 200 év kell 1 cm-hez és 20 év kell 1 mm talaj keletkezéséhez. Jelenleg 17-szer gyorsabban pusztítjuk, mint megújul, ez azt jelenti, hogy 1 év alatt pusztítjuk el, ami 17 év alatt keletkezik, majdnem egy milliméter talaj. Látszik, hogy borzasztó sérülékeny, és ennek az az oka, hogy ilyen hihetetlenül gyorsan erodálódik a föld, hogy ha a szántóföldön szántjuk a földet vagy a kertünkben ássuk a földet, és megfordítjuk a talajrögöt, aminek az a következménye, hogy fellazítjuk a talajt, kitesszük az időjárás körülményeinek.

Ennek alternatíváját demonstrálja Gyulai Iván az Ökotrip sorozatban, amikor a mélymulcsos takarást mutatja be. Korábban a sorozat epizódjaiban fenntartható természeti energiagazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket tudnivalókat vettünk sorra, ezeket is érdemes megtekinteni. Így megnéztük a tömegkályha és a rakétakályha működését, a komposzttal fűtött üvegházat, vagy épp így a komposzt előállítására alkalmas mellékhelyiséget is, továbbá átbeszéltük, hogy az emberiség mennyire mértéktelenül használja el a Föld természeti erőforrásait. Aminek hamarosan nem lesz jó vége…

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73908549, Schiffer Andr·s (Budapest, 1971. j˙nius 19. ñ) magyar ¸gyvÈd, politikus, 2010 Ès 2016 kˆzˆtt orsz·ggy˚lÈsi kÈpviselı, a Lehet M·s a Politika (LMP) egyik alapÌtÛja, 2010 m·jusa Ès 2012 janu·rja, valamint 2013 Ès 2016 kˆzˆtt a p·rt parlamenti frakciÛvezetıje, 2013-2016 kˆzˆtt a p·rt t·rselnˆke., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.