Gazdaság

Ökotrip, harmadik rész: Égből pottyant komposzt

A kétaknás komposzt toalett egy olyan megoldás, amivel a saját ürülékből előállítható annyi természetes komposzt, amellyel egy ember számára felhasznált termőterület felének tápanyag igényét vissza lehetne trágyázni.

Ez egy ún. komposztáló árnyékszék, vagy alomszék más nevén. Mindenki ismeri a közönséges falusi pottyantóst és biztos, hogy az arról híres, hogy rendkívül büdös. Ennek semmi szaga nincs. Itt csak annyi különbség van, hogy amikor itt elvégzi az ember a dolgát, akkor még egy-két marokkal (kapacitástól függően) fűrészforgácsot rászór. Most itt az történik, hogy ezt az egészet a természet fogja most kezelni ezután, és azért tudja kezelni, mert olyan körülményeket teremtettem, amikor rászórtam ezt a faforgácsot, hogy egy olyan nitrogén-szén arány alakul ki ebben az aknában, amely lehetővé teszi, hogy a komposztálást végző baktériumok elvégezzék a dolgukat. Majd a komposztálás során hő fog keletkezni, és ez a hő elpárologtatja a benne levő nedvességet.

Gyulai Iván, a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke mutatta be nekünk ezt a találékonysággal alkotott árnyékszéket. Előtte a hőt akár 3 napig tárolni és leadni képes tömegkályha működését szemléltette az Ökotrip második epizódjában, míg a nyitó részben arról beszélgettünk vele, hogy az emberiség felfalja a bolygó energiaforrásait és hamarosan két Földnyi energiát fogunk falni.

Olvasói sztorik