Gazdaság

Ökotrip, ötödik rész: Lobban a rakétakályha

Kell, egy hordó, egy kályhacső, egy hosszabb csőrendszer és némi agyag - kb. 60 ezer forintból össze lehet hozni egy úgynevezett rakétakályhát, aminek az égési hatásfoka a hagyományos kazánokénál sokszor magasabb. Gyulai Iván megmutatja, hogyan működik a szerkezet.

Láttuk a skandináv tömegkályhát – ez a rakétakályha hasonlóan hatékony, 90 százalékos hatásfokkal működik. Van egy hőtermelő egysége – ez maga a rakéta rész, és van egy úgynevezett hőtároló egysége is, ami benne van a hordóban. Az agyagból épült „padka” alatt csőrendszer fut végig, és ez a adja le a hőt a padkának.

Ezen lehet főzni és vizet melegíteni – igaz ez nem bír 3 napot, mint a skandináv tömegkályha, ez 1 napig tudja tárolni a hőt. A hőtermelő egység egy 200 literes hordó, gyakorlatilag a feje tetejére állítva. A füst nem felfelé megy és nem a térbe, hanem lefelé irányítjuk.  Ez a füst hordozza magában a hőt, ami bekerül a hőhasznosító rendszerbe. Egy közönséges kályhánál a füstcsőre ráégne a keze… Ez viszont egyáltalán nem melegedik – mondta el Gyulai Iván, a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke az Ökotrip című sorozatunkban.

Korábban is bemutattunk egy nagyon magas hatásfokú fűtési rendszert, az úgynevezett tömegkályhát, ezt is érdemes tanulmányozni, ugyanis az a megoldás akár 3 napig is képes tárolni a hőt, és jelentősen magasabb, sokszoros hatásfokkal tud üzemelni, mint a hagyományos kandallók, fatüzelésű kazánok. A professzorral a további izgalmas, ökológiailag és anyagilag is megtérülő technikai megoldásokat néztünk meg: az egyik ilyen az alomszék, amellyel a saját emberi ürüléket tudjuk szagmentes komposzttá alakítani, a másik pedig a komposztfűtést alkalmazó üvegház, amely akár képes 70 fokos hőt is képes előállítani. Megbeszéltük továbbá, hogy merre halad az ember által előidézett állapot, melynek során a bolygó erőforrásait a fenntarthatónál magasabb szinten használjuk fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik