Gazdaság

Munkahelyek ezreit buktuk a kormány multiellenessége miatt

penztar(210x140).jpg (Array)
penztar(210x140).jpg (Array)

Ha Orbánék nem fékezik mindenféle barátságtalan lépéssel (úgy mint pl. plázastop, különadók, a cigikereskedelem államosítása, vasárnapi zárva tartás), akkor csak a vezető multiláncoknál több mint négyezerrel több munkahely jöhetett volna létre, összességében pedig 6000-7000-es plusz lenne – írta a Népszabadság tudósítója a Világgazdaság kereskedelmi konferenciáján elhangzottak alapján.

A Tesco ügyvezető igazgatója, Pálinkás József például azt mondta, náluk jelentősen visszaesett a kormány intézkedései miatt (is) a beruházási kedv. 80-90 milliárd forintnyi befektetés maradt el, ami mintegy 2 ezer munkahely létrejöttét segítette volna. Bár számokat nem említette, de a beruházásokkal kapcsolatban hasonlóan nyilatkozott a Spar ügyvezető igazgatója, Heiszler Gabriella is. Azt mondta, évek óta stagnál náluk a dolgozók létszáma, pedig korábban évi 500-1000 fővel bővült.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a KSH adatai szerint 5 ezer munkakör szűnt meg az utóbbi hónapban a kereskedelemben. Ha ehhez hozzávesszük a meg nem valósított beruházások miatt létre nem jött munkahelyeket is, akkor még rosszabb a helyzet. Akár 11 ezer elvesztett munkahelyről is szó lehet. Vámos György a létszámgondokra is kitért – hogy milyen nehezen találnak embert az üzletekbe.

S amint azt már írtuk, még csak azt a célt sem sikerült elérni a kormánynak, hogy a hazai láncokat hozzák helyzetbe, ugyanis ők nem igazán nyertek a multik megsarcolásával – derült ki a konferencián ismertetett GfK-kutatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik