Gazdaság

Lelép Magyarország legnagyobb hitelezője

A Franklin Templeton magyar kötvényállománya 7,5-ről 6,1 milliárd dollárra esett vissza.  

A jelek szerint egyre erősebben folytatódik az a kivonulási folyamat, amit már az elmúlt negyedévekben is láthattunk, amely szerint a Templeton szép lassan elkezdett kivonulni Magyarországról – írja a Portfolio.hu.

Az állománycsökkenés okai a lap szerint a következők lehetnek:

  • A papírok átértékelődése, vagyis az alapkezelő a gyakorlatban nem adott el állampapírokat, csak a meglévő állomány piaci értéke csökkent változatlan névérték mellett.
  • Direkt eladások, azaz a Templeton a piacon értékesített magyar kötvényeket.
  • Lejáratok, ami a harmadik “köztes” megoldás: a cég papírjainak egy része lejárt, és az alapkezelő nem újította meg lejáratainak egy részét, vagyis nem fektette be újra a visszakapott pénzt, hanem hazavitte azt.

A Portfolio megjegyzi: a Templeton-sztori jól mutatja a hazai gazdasági helyzet változását. Az intenzív vásárlások időszakában annyira törékeny volt az állampapírpiaci helyzet, hogy összetehettük a kezünket, hogy van olyan nagy külföldi szereplő, aki megveszi az államadósságot. Még ezek után is jó pár évig a pénzügyi stabilitás lényeges szempontja volt, hogy a Templeton – nagy veszteségeket felvállalva – kivonul-e hirtelen Magyarországról.

Mára viszont alacsony állampapírpiaci kamatok mellett a jegybank nem csupán a nyugodt szemlélője lehet a külföldiek állampapírállomány-csökkenésének, hanem kifejezett ösztönzője is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik