Gazdaság

Negatívra rontotta Ausztria osztályzati kilátását a Moody’s

Eddig stabilak voltak az osztrákok, de a hitelminősítő szerint az osztrák gazdaság növekedési kilátásai gyengék.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Ausztria lehetséges legjobb, “Aaa” államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban az osztrák gazdaság gyenge növekedési kilátásaival indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében a lépés indokai között kiemelte azt a véleményét, hogy az osztrák gazdaság növekedési kilátásai valószínűleg az évtized végéig gyengék maradnak, és az alacsony növekedési ráta várhatóan megnehezíti a viszonylag magas államadósság-teher érdemi csökkentését ebben az időszakban.

A Moody’s szerint az osztrák hazai össztermék (GDP) reálértéken számolva alig nőtt 2012 óta.

A cég az osztályzati kilátás rontásához fűzött előrejelzésében az idei évre 0,7 százalékos, a 2015-2019-es időszakra éves átlagban 1,2 százalékos növekedést jósol az osztrák gazdaságban, hangsúlyozva, hogy a pénzügyi válság előtti években, 1999-2007 között az éves osztrák GDP-növekedési átlag 2,5 százalék volt.

Ausztria növekedési potenciálja sokkal alacsonyabb, mint a globális válság előtti időszakban volt, abszolút értelemben és a többi “Aaa” besorolású szuverén adóshoz viszonyítva egyaránt, és ez a helyzet aligha változik az évtized végéig – áll a Moody’s londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ebben szerepe van a gyenge beruházási és magánfogyasztási dinamikának, valamint a versenyképesség és az exportteljesítmény fokozatos eróziójának.

Az elemzés kiemeli, hogy a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi mércéjén az osztrák gazdaság versenyképessége a leggyengébb azon 14 szuverén adós közül, amelyeket a Moody’s szintén a lehetséges legjobb, “Aaa” osztályzattal tart nyilván.

A cég várakozása szerint a gyenge növekedési kilátások várhatóan megnehezítik az államadósság-ráta csökkentését és a pénzügyi válságból eredő azon költségvetési hatások felszámolását, amelyek miatt a GDP-arányos osztrák államadósság 65 százalékról 84 százalékra emelkedett 2007 és 2014 között.

A Moody’s hangsúlyozza, hogy az osztrák államadósság-ráta a második legmagasabb a cég besorolási listáján “Aaa” osztályzattal szereplő szuverén adósok között. Ausztriát csak az Egyesült Államok előzi meg ebben a csoportban, ám az amerikai gazdaság működési környezete egészen más – áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég várakozása szerint az osztrák államadósság-ráta az idén tetőzik 87 százalék körül, és utána is csak lassú csökkenésnek indul. Ausztria a globális pénzügyi válság idején elveszített költségvetési mozgásteret valószínűleg hosszú évekig nem nyeri vissza, és emiatt az osztrák gazdaság nagyobb mértékben ki van téve a negatív gazdasági-pénzügyi sokkoknak, mint a válság előtt – áll a Moody’s elemzésében.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Moody’s tartja nyilván az osztrák szuverén adósságot a legmagasabb osztályzattal. A Standard & Poor’s már 2012-ben, a Fitch Ratings idén februárban vonta meg Ausztriától a lehetséges legjobb – e cégek módszertanában “AAA”-val jelölt – államadós-osztályzatot. Mindkét hitelminősítő jelenleg “AA plusz” szinten tartja nyilván az osztrák államadósságot.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából – a Moody’s “Aaa” besorolása ellenére – Ausztria már nem tartozik az “AAA/Aaa” szintre besorolt szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós milyen besorolási szinten van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik