Gazdaság
vasútállomás (vasútállomás)

Nagy vidéki pályaudvari átépítések lehetnek

24.hu
24.hu

2015. 10. 15. 08:37

A magyar nagyvárosok pályaudvarait kéne összevonni, legalábbis egy helyen legyen egy város busz- és vasúti pályaudvara. A helyettes államtitkár az uniós források megcsapolásáról beszélt.
Korábban a témában:

Újabb évekre elnyúló nagy projektet talált a kormány, a Magyar Idők szerint ezúttal a megyeszékhelyek pályaudvarait alakítanák át intermodális csomópontokká. Erről Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára beszélt az InnoRail nevű vasúti konferencián.

Elmondta, helyesli a kormány azt, hogy az EU inkább a drágább vasútépítést támogatja a közúti fejlesztésekkel szemben, de így a hiányzó gyorsforgalmi utakat saját pénzből kell megépíteni. Hozzátette, a vasúti fejlesztésre jelenleg két külön pénzcsap áll rendelkezésre, 459 milliárd, illetve 380 milliárd forint értékben.

Becsey szerint vannak még más fontos feladatok is: a menetrendek, az utastájékoztatás és a tarifarendszer fejlesztése és összehangolása. Intermodális csomópontokat kell ezért kiépíteni, azaz vagy a buszpályaudvarokat költöztetik a vasútállomásokhoz, vagy legalább nagy kapacitású buszmegállókat alakítanak ki ott. Ehhez a P+R és B+R parkolók is kapcsolódnak, amikre 42 milliárd forintot lehet uniós pénzből elkölteni.

A jövőbeli vasúti cél az lehet, hogy a főbb vonalakon 160 kilométer per órával mehessenek a vonatok. A 2020-27-es uniós ciklus idején kéne végrehajtani, hogy a Hegyeshalom-Budapest-Szolnok-Lőkösháza és a Bajánsenye-Budapest-Záhony vonalakat is végig kétvágányúsítsák és gyors haladásra alkalmassá tegyék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.