Belföld

Demján a Nyugatihoz vinné a múzeumi negyedet

A Népszabadság keddi számában arról ír, hogy a tervezettnél jóval kisebb lenne a múzeumi negyed, így sokkal kevesebbe is kerülne, a Városliget zöldfelülete is megmaradna akkor, ha megvalósulna Demján Sándor ötlete.

A WestEndet is építő vállalkozó és ingatlanfejlesztő csapata a napilap szerint négy nagy tömbre osztotta a Nyugati mögötti 170 ezer négyzetméteres „rozsdazónát”, a Nagykörút és a Ferdinánd híd közötti első szakasz egyik felében egy vágányok felett elterülő, sportolásra is alkalmas 32 ezer négyzetméteres közparkot alakítanának ki.

A második tömb a Podmaniczky utca felé eső 35 ezer négyzetméteres telkét ingatlanfejlesztők kaphatnák meg irodák, üzletek, lakások és parkolók létesítésére, aminek folytatása lenne a Ferdinánd hídon túli, szintén 35 ezer négyzetméteres terület, ahol többszintes épületekkel és összesen 245 ezer négyzetméter beépítésével számolnak. A tömbök eladásából 5-6 milliárd forinthoz jutna a költségvetés.

A híd mögötti, 68 ezer négyzetméteres terület a tervek szerint négy közösségi célú épületnek adhatna otthont, ezek fogadhatnák be a leszűkített múzeumi negyed koncepciójából megmaradt intézményeket, esetleg a Ludwig Múzeummal bővített új Nemzeti Galériát és a Néprajzi Múzeumot.

A megvalósításhoz nagyjából 60 milliárd forintra lenne szükség, ebből 20 milliárdot az útépítés és a közmű-infrastruktúra kiépítése vinne el. A napilap birtokába jutott számítások szerint a Liget projektet esetleg részben vagy egészben kiváltó beruházás valamivel több mint 55 milliárdból kihozható, míg a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárdra becsülték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik