Gazdaság

Lengyelország katari gázt vásárol egy új cseppfolyós gázterminállal

német szélerőmű (Array)
német szélerőmű (Array)

Átadták hétfőn az észak-lengyelországi swinoujsciéi cseppfolyósgáz-terminált, miután befejeződtek a lengyel kormány által stratégiainak minősített, a gázellátási diverzifikációt biztosító beruházás szerelési munkái. A kikötői gázterminál a tervek szerint 2016 második negyedében kezd üzemelni.

A terminál 2011 márciusa óta épült, a végösszeg 830 millió euró lehet. Egy olasz kivitelező, az olasz Saipem építette, de csúsztak egy évet az átadással. A terminálba hajón érkezik majd – többek között – katari gáz, de lehetőség lesz amerikai palagáz importjára is. Utóbbira azért még várni kell, de a lengyelek Katarral már leszerződtek 20 évre.

A terminál 5 milliárd köbméter kapacitással működik majd, amely Lengyelország évi földgázszükségletének mintegy harmadát elégítheti ki.

A swinoujsciéi gázkikötő az Európai Unió által támogatott projekt, az orosz gázfüggőség kiváltására. Ennek része a horvát Krk szigeten létesítendő adriai gázkikötőig vezető észak-déli gázfolyosó is

Ha elkészül, lengyel és horvát tengerparti terminálokról jöhet gáz – a már létező gázösszekötőkön keresztül – Magyarországra, Szlovákiába, Csehországba és akár Ukrajna felé is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik