Gazdaság

Az olaj árát 70-100 amerikai vállalat befolyásolja

olajkut(430x286).jpg (olajkút)
olajkut(430x286).jpg (olajkút)

Egy szaúdi miniszter nyilatkozatának hatására ismét csökkent az olaj világpiaci ára.

Esett a kőolaj világpiaci ára hétfő délelőtt annak nyomán, hogy Ali al-Naimi szaúd-arábiai olajipari miniszter előző nap kijelentette: országa csak akkor hajlandó kitermelését csökkenteni, ha a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli olajtermelő országok is megteszik ezt.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport jelentése szerint az utóbbi 15 évben uralkodó trend – emelkedő nyersanyagárak, zéró kamatpolitika, gyenge dollárárfolyam – megfordult, a kínai ipari gazdaság lassul, miközben az amerikai palagázipar virágzik.

A Brent könnyűolaj májusi szállításra hordónként 54,79 dollárba került délben. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára májusi szállításra hordónként 45,74 dollárra süllyedt.

Hírháttér

Az olaj árának csökkenése sok tényező eredménye. A legfontosabb újdonság az amerikai palagáz forradalom, amely erős túlkínálatot teremtett a piacon, és megváltoztatta az eddig energiapiaci világrendet. A jelentős plusz mennyiséget ugyanis 80-100 amerikai vállalat állítja elő, amelyekre az OPEC-nak nincs ráhatása, így nem tudnak beleszólni az árak alakulásába, mint korábban. Szaúd-Arábia piacszabályozó szerepét gyakorlatilag átvették az amerikai vállalatok, amelyek tisztán piaci alapon döntenek az olaj áráról a kereslet és kínálat alapján. Ez egy minőségi változás, amely alaposan felforgatta a világ energiapiacát, és elemzők szerint ez így is marad hosszú távon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik