Gazdaság

Velence eladja a családi ezüstöt

velence(430x286).png (velence)
velence(430x286).png (velence)

Értékes műkincsek, köztük Gustav Klimt és Marc Chagall egy-egy művének elárverezésével enyhítene Velence nemrég hivatalba lépett polgármestere, Luigi Brugnaro az észak-olaszországi város súlyos pénzügyi helyzetén – írta pénteki számában az Il Sole 24 Ore című olasz lap.

Az alkotásokat 400 millió eurós (124 milliárd forint) induló áron bocsátanák árverésre, ebből egyedül Gustav Klimt egyik fő műve, a Judit 2 (Salome) című, 1909-ben elkészült és jelenleg a Cá Pesaro galériában látható festménye 70 millió eurót (22 milliárd forintot) ér.

A polgármester tanácsadói szerint az árverésre szánt munkáknak nincs kapcsolata Velence művészeihez és kulturális történetéhez.

Értelmetlen úgy tenni, mintha Olaszország államadóssága nem létezne. Ha le tudjuk faragni … akkor hatalmas terhet vennénk le a gyermekeink jövőjéről. Ezért Velence felkészült egy olyan gyakorlat bevezetésére, amelyet más városok is követhetnek – mondta a korábban üzletemberként dolgozó polgármester.

Velence az elmúlt években adta el a Ca’ Corner della Regina palotát a Prada divatháznak, míg a Benetton engedélyt kapott a Fontego dei Tedeschi palota bevásárlóközponttá alakítására.

A polgármester szerint a drámai pénzügyi helyzet miatt az is elképzelhető, hogy Velence a jövőben a városi óvodákat sem fogja tudni finanszírozni. Luigi Brugnaro az elkövetkező napokban tárgyal Velence helyzetéről az olasz kormánnyal, a városnak legalább további 40 millió euróra (12 milliárd forint) van szüksége a történelmi épületek fenntartásához és a csatornák takarításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik