Gazdaság
Fitch-Ratings(210x140).jpg (Array)

Kínától retteghet mindenki, aki növekedést szeretne

24.hu
24.hu

2015. 09. 30. 18:22

A Fitch és a Barclays is attól tart, hogy a kínai gazdaság lassulása mindenhol behúzhatja a kéziféket. A fejlődő országok és Japán akár recesszióba is eshetnek, de Európa se fog kilőni.
Korábban a témában:

A világgazdaság növekedési üteme az idén várhatóan a válság óta nem mért mélypontra lassul, és ennek fő oka a legnagyobb feltörekvő gazdaságok lendületvesztése, illetve recessziója – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban közzétett negyedéves előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy 2015 – piaci árfolyamsúlyozással mérve – 2,3 százalékos világgazdasági növekedéssel számol. A ház szerint ez lenne a leglassabb globális növekedési ütem a 2009-es recessziós év óta. A Fitch elemzői 2016-ra és 2017-re valamivel gyorsabb, 2,7 százalékos növekedést valószínűsítenek. Az idei globális prognózisukat 0,1 százalékponttal, a jövő évit 0,2 százalékponttal rontották előző előrejelzésükhöz képest.

India lesz a legjobb feltörekvő

A hitelminősítő közgazdászai szerint a feltörekvő térség egyre inkább globális növekedési kockázati tényezővé válik, tekintettel a nyersanyagpiaci árfolyamok összeomlására és az ezzel egy időben ható politikai sokkokra. A Fitch forgatókönyve szerint Brazíliában és Oroszországban a GDP az idén 3, illetve 4 százalékkal zuhan. A cég Brazíliában jövőre is recessziót vár, 1 százalékos GDP-visszaeséssel, és csak 2017-re jósol 1,2 százalékos növekedést.

Az elemzők az orosz gazdaságban jövőre 0,5 százalékos, 2017-ben 1,5 százalékos növekedéssel számolnak. A négy legnagyobb feltörekvő gazdaság csoportján (BRIC) belül India veszi át a vezetést a növekedési rangsorban: itt a cég az idén 7,5 százalékos, jövőre és 2017-ben 8 százalékos növekedést vár.

Kína az óriási kérdés

A szerdai prognózis szerint a kínai gazdaság teljesítménye az idén 6,8 százalékos, 2016-ban 6,3 százalékos, 2017-ben már csak 5,5 százalékos ütemben bővül. A jövő évre szóló kínai előrejelzés 0,2 százalékponttal, a 2017-re adott becslés 0,5 százalékponttal rosszabb a Fitch előző negyedévi becslésénél. A cég elemzői szerint ez a rontott előrejelzés is folytatódó strukturális reformokat és kiegyensúlyozódási folyamatot feltételez.

Kinai-rendorok-(960x640).jpg (Array)
Kinai-rendorok-(960×640).jpg (Array)

A Fitch kidolgozott egy alternatív sokkhelyzeti forgatókönyvet is, azt a lehetőséget modellezve, hogy a reálgazdasági hitelellátás megroppanása után összeomlásszerűen zuhanni kezdene a beruházások értéke a kínai állami és a magánszektorban. Az Oxford Economics szimulációs számítási módszerét használva arra jut, hogy e forgatókönyv esetén a kínai gazdaság jövőre mindössze 2,7 százalékkal, 2017-ben 3,6 százalékkal növekedne.

A forgatókönyv szerint ennek súlyos globális növekedési járványhatása lenne, mivel a kínai gazdaság súlya – nominális dollárértéken számolva – tavaly már 14 százalék volt a globális GDP-értéken belül. A hitelminősítő szerint ha a kínai növekedésre kidolgozott forgatókönyv megvalósul, az Japánban 2016-ban és 2017-ben is egész éves recessziót okozna, 1 százalékos, illetve 0,9 százalékos visszaeséssel. Ez az alapeseti előrejelzésnél 2,4, illetve 3,6 százalékkal rosszabb japán teljesítményt jelentene.

Kínától tarthat Európa is

Az euróövezeti növekedést ez a vészhelyzeti forgatókönyv 1, illetve 1,7 százalékponttal 0,7, illetve 0,9 százalékra lassítaná a következő két évben. Az amerikai gazdaság 1,6, illetve 1,7 százalékkal növekedne 2016-ban és 2017-ben, 0,9, illetve 1,5 százalékkal elmaradva a Fitch Ratings alapeseti előrejelzésében álló ütemtől. A kínai gazdaság lassulásából eredő globális növekedési kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays őszi globális előrejelzésében szintén jelentősen rontotta a kínai gazdaság idei és jövő évi előrejelzését: 2015-re 6,6 százalékos, 2016-ra már csak 6 százalékos növekedéssel számol Kínában. Ez 0,2, illetve 0,6 százalékkal gyengített prognózis a Barclays előző negyedévi globális előrejelzésénél. Ennek alapján 0,2, illetve 0,3 százalékkal 3,1, illetve 3,4 százalékra rontották az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre adott előrejelzésüket is.

Szerintük ezt az alapeseti előrejelzési forgatókönyvet “nem elhanyagolható” kockázatok terhelik. A ház szerint Kína nagyobb befolyást gyakorol a világgazdaságra, mint az Egyesült Államok, mivel a kínai gazdaság nominális értelemben számolva kisebb ugyan, mint az amerikai, viszont nyitottabb, ezért nagyobb arányban járul hozzá a világgazdaság növekedéséhez – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.