Gazdaság
AppleMark

Tesco: elvándorlás és titok

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 09. 22. 07:39

Tömeges felmondások jöhetnek a szakszervezet szerint. A cég mindenben támogatja az érintetteket.

A magyarországi Tesco áruházakban a dolgozók többsége anyagi vagy életszervezési okból vállalt éjszakai műszakot. Annak októberi megszüntetése miatt ők kiléphetnek – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a Magyar Időknek. A Tesco nem tervez ugyan leépítést, de a KDFSZ feltételezi, hogy nem minden dolgozó vállalja csökkentett fizetés mellett az eddigi munkát, különösen az átszervezéssel és jelentős bérveszteséggel érintett munkakörökben.

Az érdekvédők szerint az intézkedés hosszabb távon komoly költségcsökkenést eredményez a műszakpótlékok és a létszám húsz százalékát kitevő vezetői állások részbeni megszűnése miatt. Bubenkó Csaba elfogadhatatlannak tartja az áruházlánc eddig felajánlott megoldásait. A jövedelemkompenzáció mellett általános bérfejlesztést kezdeményeznek a Tescónál, hogy megelőzzék a dolgozók elvándorlását, a bérek miatti feszültségeket. Javasolják, hogy azoknak, akik csak éjszakai munkát tudnak vállalni, biztosítsák más áruházakba az átcsoportosítás lehetőségét.

Az áruházlánc közölte, az előírásoknak megfelelő egyeztetések a szakszervezetekkel jelenleg is tartanak, arról egyik fél sem adhat tájékoztatást. Erre vonatkozóan a szakszervezetek titoktartási megállapodást is aláírtak. A Tesco jelezte, az egyeztetések kifejezett célja, hogy az érintett munkatársaknak megfelelő támogatást nyújtsanak, és akinek lehet, további munkalehetőséget biztosítsanak a vállalaton belül.

A Magyar Idők továbbra is négyezer érintett munkavállalóról ír, noha a Tesco korábban jelezte, az éjszakai műszak megszüntetése, közvetlenül 350 munkavállalót érint. A társaság szerint a Magyar Idők korábbi cikkében is szereplő 4000 munkavállalóban mindenki benne van, aki az elmúlt hónapokban akár csak egyszer is dolgozott éjjel, de aki alapvetően nappalos. Őket még jelentős bércsökkenés sem éri – közölték akkor, a korábbi éjszakai műszakos dolgozók pedig kompenzációt kapnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.