Gazdaság

A nemzeti dohányboltok az új kocsmák

Sorra zárnak be a vendéglátóhelyek vidéken. Nehezebb trükközni, nincs már nyerőgép sem, a fiatalok külföldön vannak, a 35-50-es korosztály otthon iszik.

Az elmúlt fél évben felszámolták a vendéglátással, italméréssel foglalkozó cégek négy százalékát – írja az Index. Budapesten ugyan szárnyal az iparág, de a vidéki városokban sorban zárnak be a kocsmák.

A fővárosban folyamatosan jönnek létre és szűnnek meg helyek, a jó helyen lévő minőségi szolgáltatásokra igény van A megyei jogú városokban viszont 4, vidéken 11 százalékkal kevesebb cég foglalkozik italszolgáltatással, mint 2010-ben. A portál forrásai szerint a bezárásoknak több oka lehet: az online kasszák miatt kevésbé lehet trükközni, nincs már nyerőgép, nem lehet cigarettát venni, bent dohányozni, nehéz munkaerőt találni és a gazdasági helyzet is labilis.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára szerint az online pénztárgépek bevezetése fehérítette az iparágat, sok, korábban csak trükközéssel túlélő cég eshetett ki a versenyből. Sokan a lakosság elszegényedését is említik. A fiatalabbak elmentek külföldre, a 35-50-es korosztály inkább otthon iszik. Jellemzően az 50 feletti réteg maradt meg, amely egész nap képes a kocsmában ülni, de egy egész délelőttöt eltöltenek egyetlen pohár sör és egy feles társaságában.

Van, aki szerint a nemzeti dohányboltok lettek az új kocsmák: az emberek kint isznak a vidéki trafikok előtt, játékgépezés helyett pedig a sorsjegyeket kapargatják naphosszat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik