Gazdaság

„Reméljük, ez most nem kamu” – így teszteli a kormány a NAV-os dolgozókat

Megszereztünk néhány kérdést abból az online kérdőívből, amivel a kormány a NAV-os dolgozókat teszteli. A hivatali dolgozók körében a kérdőív nem keltett nagy megrökönyödést, de kirobbanó örömöt sem. Inkább attól tartanak, hogy a kormány semmit sem fog figyelembe venni a véleményükből.

Mint azt korábban megírtuk, a kormány nem tájékoztatja az adóhatóság dolgozóit a NAV tervezett átalakításáról, és nem is veszi figyelembe a hivatal saját javaslatait. A dolgozók újságcikkekből próbálják összerakni, mi várható. Nemhogy az osztályvezetők, az igazgatók sem tudnak semmit. Ráadásul a NAV szakértői nem értik, miért kell a kormánynak újra feltalálni a spanyolviaszt, miközben a hivatalon belül kiváló szakmai anyagok állnak rendelkezésre a hatékonyság javítására. Azt is sérelmezik, hogy ezeket a kormány el sem olvasta, nem reagál rájuk. Ugyanakkor az eddig nyilvánosságra került terveket a hivatal szakértői hajmeresztőnek, durván szakmaiatlannak értékelik.

Cikkünk megjelenése után, a kormány bejelentette, hogy online elégedettségi kérdőívvel kéri ki a dolgozók véleményét. Így szeretnék elérni, hogy a hivatali működés még hatékonyabb legyen.

És mi van a kérdőívben?

A NAV dolgozói körében a kérdőív nem keltett nagy megrökönyödést, de kirobbanó örömöt sem. Mint megtudtuk, a kérdőívről a NAV vezetői először a tegnapi reggeli vezetői megbeszélésen kaptak hivatalos tájékoztatást. A teszt délutántól már elérhetővé is vált az adóhatóság belső intranetes rendszerén az összes dolgozó számára. Úgy tudjuk, a legtöbb dolgozó ki fogja tölteni a tesztet, miután a múltban is népszerűek voltak az ilyen felmérések a hivatalban. A válaszadás anonim, fél óránál többet nem vesz igénybe, és a sajtóban korábban megjelentekkel szemben nem kötelező.

Forrásunk, aki már kitöltötte a tesztet, így értékelte azt:

A kérdőív valóban arról szól, amiről meghirdették, de igényesen összeállítva, látszik, hogy szakember csinálta. Csak egy-két kérdésnél éreztem azt, hogy már maga a kérdésfeltevés módja irányítja a választ, vagy nem teljesen egyértelműek a válaszlehetőségek.

Például megkérdezik ugyan, hogy vannak-e párhuzamosságok a szervezeti egységeknél, de a kérdés hangneme arra utal, hogy a párhuzamosság az egy nagyon rossz dolog, függetlenül attól, hogy indokolt-e ez a párhuzamosság vagy sem.

További kérdések a tesztből:

  • indokoltnak tartaná-e a saját szervezeti egységénél a vezetői szintek számának csökkentését?
  • átláthatónak tartja-e a NAV szervezetét?
  • melyik a leghatékonyabb, illetve a legkevésbé hatékony ágazat a NAV-on belül (adó, vám, bűnügy, oktatás, stb.)?
  • rákérdeztek a vezetők és beosztottak viszonyára, hogy jól kijönnek-e egymással
  • megkérdezték azt is, hogy milyen a kommunikáció az egyes szervezeti szintek, egységek között, és kifelé is: hogyan tudnak együttműködni a közigazgatás többi szereplőjével
  • rákérdeztek a fizetésre is, hogy ki mennyire elégedett vele
  • és természetesen az is szerepelt a kérdések között, hogy milyen a NAV társadalmi megbecsülése (ez szinte kötelező elem, minden eddigi NAV-os felmérésben szerepelt)

Bár forrásunk nem nagyon ért a survey technikákhoz, szerinte, ha a tesztet sokan kitöltik, meglehetősen árnyalt képet lehetne alkotni, nem csak a dolgozók véleményéről, hanem magáról a NAV működéséről is.

Csak remélni merjük, hogy a kormány valóban kíváncsi az eredményre, nem pedig csak politikailag akarja felmutatni a közvéleménynek, hogy lám-lám, mi megkérdeztük a NAV véleményét – mondta.

Rosszul is elsülhet

Az ígéret szerint a dolgozók válaszait beépítik az átalakítási tervekbe. A kormány deklarált célja, hogy az ügyfeleknek minél egyszerűbb legyen az adózás, ezért olyan törvény körvonalazódik, amely elsősorban az adózók szempontjait helyezi előtérbe. Forrásaink szerint erősen kétséges, hogy ezzel a szemlélettel hatékonyabbá lehet-e tenni a hivatal működését. A hivatali működés szempontja és az adózók szempontja ugyanis nem feltétlenül esik egybe. Magyarul: a NAV-os dolgozók attól tartanak, hogy egy jól hangzó politikai szlogen kedvéért (kormányablakot mindenhova!) „beáldozzák őket”, és még inkább túlterheltek lesznek a dolgozók, még nehezebbé válik a hivatali működés.

Egy példa: Orbán Viktor szentül hisz abban, hogy a kormányhivatalok mindenre alkalmasak, és ezek fogják elhozni az adminisztráció egyszerűsítését. Szakértők szerint azonban nem jó mindent bevinni a kormányablakok alá, mert az rontja a szervezet hatékonyságát. A kormányablakok nem alkalmasak mindenre, ráadásul egyre túlterheltebbek, hiszen egyre több államigazgatási feladatot vesznek át, mondta forrásunk. Néhány hónapja a kormányablakok intézik például a gyes, gyed kérelmeket is, ám ez teljesen más szakma, mint egy első fokú adóellenőrzés lefolytatása.

Fontosabb szakmai probléma, hogy a tervek szerint hat hónapban akarják maximalizálni az ellenőrzések időtartamát. (A határidők jelenleg is kötöttek, ám indokolt esetben meghosszabbíthatók.) Forrásunk szerint, bár a gyorsítás üdvözlendő cél, a hosszabbítás nélküli határidő a tényállás feltárásának a rovására menne, így ez a nagy adócsaló hálózatoknak kedvez. Egy egyszerű algoritmus segítségével kiszámolható, hogy hány céget kell még beiktatni a láncolatba ahhoz, hogy biztosan ne tudja a NAV hat hónap alatt lefolytatni az adóellenőrzést – mondta forrásunk.

Tállai lehet a NAV elnöke

Az eddigi tervekből jó eséllyel az fog megvalósulni, hogy az adóhatóságot bevonják a minisztériumi struktúrába (NGM), és a hivatalt – önálló adóügyi államtitkárként – Tállai András fogja irányítani. Forrásunk szerint az önálló államtitkárság legalábbis emelné a hivatal presztízsét, és hatékonyabbá tehetné a kommunikációt a kormányzat és a NAV között. Így az NGM is sokkal inkább a sajátjának érezné a NAV-ot, valamennyi problémájával és lehetőségével együtt. Tállai szakmai alkalmasságát ugyanakkor sokan kétségbe vonják, hiszen alig van adóigazgatási tapasztalata. Hivatalos életrajzában az sincs feltüntetve, hogy beszélne idegen nyelveket, bár ettől még lehetne kiváló szakember. Az államtitkár neve akkor lett ismertebb a közvéleményben, amikor a születésnapjára megajándékozta Orbán Viktort egy mezőkövesdi nyugdíjas által készített festménnyel, amelyen a miniszterelnök Puskás Ferenccel együtt szerepel. (Tállairól itt tud további csodálatos képeket nézegetni >>)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik