Belföld

Orbánnak egy kézi vezérlésű NAV-ot javasolnak

Varga Mihály elismerte: önálló adóügyi államtitkárságról gondolkodnak.

Önálló adóügyi államtitkárság létrehozásáról “folyik gondolkodás” a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) – válaszolta a tárca vezetője a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőjét firtató kérdésre egy szombati sajtótájékoztatón.

Varga Mihály úgy fogalmazott: “azzal a kezdeményezéssel fogok majd élni a miniszterelnök úr felé, hogy fontoljuk meg a tárcán belül egy ilyen államtitkárság kialakítását”. Mint mondta: az összes európai minisztériumban van önálló adóügyi államtitkárság.

Arra a felvetésre, hogy értesülések szerint Tállai András, az NGM jelenlegi parlamenti államtitkára kerülhetne az új államtitkárság élére, Varga Mihály annyit mondott, szerinte Tállai András “nem kíván most munkahelyet változtatni, azt gondolom, hogy ő is itt a gazdasági tárcán belül fogja a munkáját folytatni”.

A miniszter szavaiból az is kiderült, hogy már van jelöltje az esetleges jövőbeli adóügyi államtitkárság élére, személyéről a miniszterelnökkel fog egyeztetni. A Népszava előzőleg azt írta, kézi vezérlésű lesz a NAV. A lapnak nem cáfolta a szaktárca, hogy önálló adóügyi államtitkárként Tállai András fogja irányítani a minisztériumi struktúrába vont adóhatóságot.

A Népszavának a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) érdemi válaszokat nem adott, csak arról tájékoztatta, hogy a kormány „az adózást, az adóeljárást, valamint az adó- és vámhivatal adózóval, mint ügyféllel való kapcsolatot új alapokra” helyezné. A tárca egyeztetne is, mivel az adózás mindenkit érint, ezért “olyan szabályozásnak kell születnie, amely társadalmi konszenzuson alapul. Éppen ezért a jogszabálytervezet szövegét – társadalmi egyeztetés keretében – bárki véleményezheti majd. A gazdasági tárca – amint lehetséges – a normaszöveget a kormany.hu-n azonnal közzéteszi.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik