Gazdaság
mosoly (Array)

Ami a pénzügyeinket illeti, egyre optimistábbak vagyunk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 08. 24. 08:59

Elérte idei csúcsát augusztusban a GKI-Erste konjunktúraindex.

Korábban a témában:

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint augusztusban ugyan az üzleti várakozások az előző hónaphoz képest alig változtak, de a fogyasztók kilátásai számottevően javultak. 

A közlemény szerint a konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztítva augusztusban mínusz 2,1 pontra javult, a júliusban mért mínusz 3,1 pontról. Az üzleti bizalmi index az előző hónapban mért 5,0 ponthoz képest 0,2 ponttal erősödött, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 26,0-ról mínusz 22,7 pontra emelkedett augusztusban.

Kiemelték: a kereskedelmi bizalmi index augusztusban kissé negatívan korrigált, de így is bennmaradt az immár több mint másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése enyhén növekvő készletszint mellett kis mértékben nőtt, míg a rendelések várható alakulását enyhe csökkenés jellemezte.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban kismértékben csökkent. Az üzletmenet megítélése kissé romlott, de a várható forgalomra vonatkozó kilátások némileg kedvezőbbé váltak.

Hozzátették: a foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben határozottan, az építőiparban kissé javult, viszont a szolgáltató szektorban némileg romlott, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig csökkent.
Minden ágazatban mérséklődött az áremelési szándék és a fogyasztók inflációs várakozása is enyhén csökkent.

A GKI adatai szerint a magyar gazdaság kilátásainak megítélése augusztusban javult, minden ágazat és a lakosság is kissé derűlátóbbá vált.

A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét sokkal jobbnak ítéli, mint az előző hónapban – fűzték hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.