penztarca(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Megzuhant a fogyasztói bizalom

Az üzleti várakozások idei csúcsukra, míg a fogyasztói várakozások ez évi, sőt húsz hónapos mélypontjukra kerültek júniusban - derül ki a GKI által, az EU támogatásával végzett friss felmérésből.

Júniusban az üzleti szférán belül – a májusban nagyon derűlátóvá vált szolgáltató cégek kivételével – minden ágazat érezhetően optimistább lett. Az építőipar kivételével mindenhol valamivel több volt a javulásra, mint a romlásra számító vállalat.

Az iparban

A májusi pesszimizmust júniusban derűlátás követte: kedvezőbb lett az elmúlt időszaki és a várható termelés megítélése, s jelentősen javult a rendelésállományról – ezen belül az exportrendelésekről – alkotott vélemény is. A készleteket viszont magasabbnak érezték a válaszolók.

Az építőipari bizalmi index júniusban jelentősen emelkedett, és értéke lényegében visszatért az év eleji szintre. Az előző háromhavi termelés megítélése kismértékben, a rendelésállomány értékelése számottevően javult.

A kereskedelmi bizalmi index

Júniusban a májusi csökkenésnél kisebb mértékben nőtt, és így továbbra is bennmaradt az immár több mint 1,5 évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése nem változott, a készletszintet viszont lényegesen kisebbnek minősítették a nyilatkozók. A szolgáltatói bizalmi index júniusban korrigálta az előző havi emelkedését. Egyaránt rosszabb lett az üzletmenet, az előző negyedévi és a várható forgalom megítélése is.

Foglalkoztatási hajlandóság

A kereskedelemben nem romlott tovább, az ipari és építőipari vállalkozásoknál javult, a szolgáltató cégeknél viszont csökkent, és nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az iparban és a szolgáltatók körében erősödött az áremelési szándék. Az építőiparban a túlnyomó többség változatlan árakra számít. A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke nem változott. A fogyasztók inflációs várakozása viszont erősödött.

A magyar gazdaság perspektívájának megítélése hónapok óta romlik, s ez az ipari és szolgáltató cégek kivételével júniusban is folytatódott.

A fogyasztói bizalom megzuhant

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi emelkedésnél nagyobb mértékben esett, ezzel húszhavi mélypontra jutott. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a következő egy évben várható megtakarítási képességét egyaránt rosszabbnak ítélte, mint az előző hónapban. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit változatlannak, a következő egy évre vonatkozót viszont jelentősen romlónak érzékelték.

Ajánlott videó