Gazdaság

Hárommilliárd jár vissza Vajnának, mert elég jól mennek a kaszinói

Vajna-Timi-es-Andy-Vajna(210x140).jpg (Array)
Vajna-Timi-es-Andy-Vajna(210x140).jpg (Array)

Négyszer többen járnak kaszinóba, mint három évvel ezelőtt, és a forgalom is szépen nő a kormány által megbízhatónak talált két üzletember termeiben. És ennek van egy igen kedvező mellékhatása.

Egyre nyilvánvalóbban látszik, mekkora üzletet adott a megbízható kaszinótulajdonosok kezébe a kormány.

Míg 2011-ben összesen 205 ezren jártak kaszinóba, addig tavaly már 810 ezren próbáltak szerencsét a termekben, és idén a játékosok száma már az első fél évben meghaladta a hatszázezret. Idén a zsetonvásárlások értéke akár elérheti a 200 milliárd forintot is – becsülte a Népszabadság. Ennek háromnegyed része Andy Vajna budapesti kaszinóban realizálódhat.

Az Andy Vajna kezében lévő Las Vegas és a Tropicana 15,8 milliárd forgalmat hozott az elmúlt évben. Ehhez jön még idén a producer három új játékterme. A soproni kaszinó árbevétele pedig 2,7 milliárd forint volt tavaly. A másik kaszinós, Szima Gábor ősszel megnyitott nyíregyházi és debreceni termei együtt ennél valamivel többet eredményezhetnek 2014 utolsó negyedévének adatai alapján.

A lap szerint mára már az is nyilvánvaló, hogy az első félévi 3,8 milliárd forintos játékadót idén a koncessziós díj nélkül kell érteni. A koncessziós díj ugyanis egy tavalyelőtti törvénymódosítás miatt megfelelő forgalom esetén levonható a fizetendőkből. Ezt egyébként ösztönzőnek szánta a kormány, hogy minél hamarabb kiemelkedően magas jövedelmük legyen a kaszinóknak. A tervet kipipálhatjuk. 

Vajnának például az öt kaszinója után összesen 3,83 milliárd forint koncessziós díjat kell fizetnie egy év alatt. Ahhoz pedig, hogy ezt teljes egészében visszakapja, az öt teremnek évi 12,7 milliárd forint tiszta játékbevételt kell összehoznia. Ami már biztos, hogy teljesül, hiszen Tállai András államtitkár beszámolója szerint már az első félévben 13,1 milliárd forint volt idén a kaszinók játékadóalapja. Az év végéig így akár 25-26 milliárd forintra is nőhet. Vagyis a koncessziós díjat tutira le lehet majd nullázni.

Részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik