Gazdaság

Csányi még nagyobbat kaszálhat

Csanyi-Sandor(3)(960x640).jpg (Array)
Csanyi-Sandor(3)(960x640).jpg (Array)

Az OTP-vezér lehet a legnagyobb agrárbefektető, ha a GVH engedélyezi, hogy új cégei megszerezzék a KITE Zrt. többségi részvénycsomagját.

Ezzel több mint 10 ezer integrált termelő és 1-1,5 millió hektárnyi integrált mezőgazdasági terület juthat Csányi Sándor érdekkörébe – írja az agrarszektor.hu. A bankvezér tulajdonában lévő, idén alapított Agrárintegrátor Kft., Agrárspektrum Kft. és Agrochain Kft. a közelmúltban kérte a versenyhivataltól, hogy önálló irányításra tehessenek szert a hazai agrárintegrátori piacot vezető, tavaly több mint 235 milliárd forintos árbevételt elért KITE-ben.

A cég 10-11 ezer gazdálkodóval áll kapcsolatban és – különböző információk szerint – 1-1,5 millió hektáron integrálhatja a termelést, így ekkora piaci szegmens juthat most Csányi Sándor „fennhatósága” alá, amely mind banki finanszírozási, mind egyéb üzleti szempontból komoly vonzerőt jelent.

A mezőgazdasági szakportál szerint a KITE megszerzésével végképp Csányi Sándor válna a legnagyobb magyar agrárbefektetővé, hiszen cégei már ma is jelentős szereplői a hazai agrárpiacnak. A Forbes magazin nemrég úgy becsülte, hogy a bankvezér agrárérdekeltségeit – elsősorban hús- és tejpiaci vállalatokat – tömörítő Bonafarm Csoport értéke eléri a 87,5 milliárd forintot, amelyet a KITE most további több tízmilliárd forinttal növelhet.

A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 1991-ben alakult Nádudvaron. Korábban a leggazdagabb és a második leggazdagabb magyar küzdött többségi tulajdonáért, óriási harcban. Mint korában megírtuk, a Bige László nagyvállalkozó tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után már befutónak tűnt, amikor az utolsó pillanatban Guba Sándor – a KITE felügyelőbizottságának tagja – elővásárlási jogára hivatkozva ráígért ajánlatára.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik