Gazdaság

Kevesebb a német, de nő a turizmus

turizmus (Array)
turizmus (Array)

A csökkenő németforgalmat ellensúlyozza az egyre több angol, francia, olasz, amerikai és legfőképp baráti lengyel turista.

Bár túlnyomórészt még mindig Németországból érkeznek turisták Magyarországra, számuk csökken, miközben ennél nagyobb mértékben nő a más országokból idelátogatók száma – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az M1-en.

Angliából és Franciaországból több mint 20 százalékkal többen érkeztek júniusban, mint tavaly, és 10-20 százalékkal növekedett az olasz, az amerikai és a lengyel turisták száma is, sőt Lengyelország júniusban a második legtöbb turistát küldte.

Glattfelder elmondta, a külföldi turisták főként Budapestet, néhány vidéki nagyvárost és gyógyfürdőket keresnek fel, míg a magyarok a vidéki turizmust preferálják. A belföldi turizmus növekedését támogatta a reálkeresetek emelkedése és a Szép-kártyával igényelhető adókedvezmény, amit júniusban 5,4 százalékkal többet használták, 1,5 milliárd forint összértékben.

Hozzátette, úgy tűnik, idén is kiemelkedő évet zár a turizmus, köszönhetően a turisztikai fejlesztéseknek, valamint a vállalkozók erőfeszítésének, hogy egyre jobb minőségű szolgáltatást nyújtsanak. A keresletnövekedés végett a vállalkozók árat emelhetnek, így az itt töltött vendégéjszakák és az idelátogatók számát meghaladó mértékben (12 százalékkal) nőttek a szállásdíj-bevételek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik