turistak(1)(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

A lengyel, a brit és amerikai turisták többen jöttek. De hova lettek az oroszok?

A KSH szerint 4,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma júniusban, ezen belül most jobban emelkedett a külföldi, mint a belföldi vendégforgalom. De hogy mi van a korábban özönlő oroszokkal?

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, a belföldi vendégeké 3,9 százalékkal nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 4,9 százalékkal volt nagyobb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Júniusban 7,1 százalékkal több külföldi vendég töltött el összesen 1 millió 237 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben emelkedett.

Külföldi és belföldi turisták a mérlegen

A júniusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A Lengyelországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból érkező forgalom 17, 21 és 11 százalékkal emelkedett. A Csehországból és az Ausztriából érkező vendégek 1,4, illetve 6,7 százalékkal több, míg a német turisták 5,9 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

De hogy mi van a korábban özönlő, mostanában azonban látványosan elmaradó orosz turistákkal? Erről a mostani jelentésben nem ejtenek szót. Legutóbb, avgyis májsuban az orosz turisták 22 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

Júniusban a belföldi vendégek száma 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, összesen 1 millió 280 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

Ennyi pénzt hozott

A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett, 34,7 milliárd forint volt.
Ezen belül a szállásdíj-bevétel 20,6 milliárd forintot tett ki, 13 százalékkal többet a tavaly júniusinál. A vendéglátás bevétele 7,2 milliárd forint volt, ami 7,5 százalékos növekedés. Az egyéb bevételek 6,9 milliárd forintot értek el, 12 százalékkal emelkedtek.

A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 6 forinttal, 2 százalékkal gyengült, 312 forint volt – közölte a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 4,0 százalékponttal emelkedett, 58,0 százalék volt.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,4 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2194 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd 469 millió forint értékben.

Az év első hat hónapjában

A külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 4,9, a belföldieknél 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek 5,7 százalékkal több, összesen 10 millió 452 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A külföldi vendégek 5 millió 479 ezer, a belföldi vendégek 4 millió 973 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 9,4 százalékkal több, 157,7 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,4 százalékponttal emelkedett, 49,2 százalékos volt.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke 1,6 százalékkal nőtt, összesen 6 milliárd 845 millió forintot költöttek vele.

Június 30-án az előző év azonos időpontjához képest a Magyarországon működő egységek száma 2,6 százalékkal több, 3165 volt, a férőhelyek száma 311 ezer volt, stagnált.

Ajánlott videó