Gazdaság

Lázár gránitszilárdságú ígérete ellenére nem jutnak pénzükhöz a paksi dolgozók

lázár (Array)
lázár (Array)

Az elvben megemelt bér ellenére sajátos trükkel csökken az állami MVM dolgozóinak fizetése: január óta egyszerűen nem kapják meg a jövedelmük 20-30 százalékát kitevő prémiumot - írta meg a nol.hu.

A nol.hu cikkében emlékeztet: Lázár János egy júniusi sajtótájékoztatón ígérte meg, hogy közbenjárására az MVM Paksi Atomerőmű dolgozói rendkívüli intézkedésként megkapják azt a prémiumot, ami szerintük év eleje óta jár nekik. Erre azóta sem került sor. Ráadásul a szakszervezetek szerint a kifizetés az MVM-csoport összes, mintegy 8 ezer dolgozójánál elmaradt.

A Pakson kívülieket még ennyivel se hitegetik – ez derül ki abból a levélből, amelyet az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség írt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek ás amely a Népszbadság birtokába került. A levélben emlékeztettek, hogy március 19-én döntöttek a béremelésről az MVM-csoportnál. Szerintük a fizetésük része a prémium, a jutalom és más teljesítményösztönzők, amelyek a bér 20-30 százalékát teszik ki, ezt a pénzt azonban nem kapják meg. Úgy tudják, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, az MVM tulajdonosi jogainak gyakorlója kifizetési stopot rendelt el, még a prémiumfeladatok kitűzését is megtiltották. A szakszervezet több leányvállalatnál, így a Vértesi Erőmű Zrt-nél és az Atomix Kft.-nél is pert indított a pénz kifizetéséért.

A lap megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a tárca tájékoztatása szerint a célprémiumok szerepelnek az MVM-csoport üzleti tervében, az MVM Paksi Atomerőmű ez évi üzleti tervében szereplő kifizetés „kiírásra került”. Az első kifizetéseket a minisztérium augusztusra ígéri. Arra a kérdésre, hogy valóban elrendeltek-e prémium-stopot és ez ellenkezhet-e az MVM-es bérmegállapodásokkal, a tárca nem válaszolt. Ahogyan arra sem, hogy a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által megígért kivételezés kiterjeszthető-e az MVM összes dolgozójára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik