Pénzügy

Emelték a bérüket, kevesebbet visznek haza az MVM-dolgozók

paksi-atomeromu(210x140).jpg (Array)
paksi-atomeromu(210x140).jpg (Array)

Lázár János közbenjárt a paksi atomerőmű dolgozóinak prémiumáért, de még mindig nem láttak belőle egy fillért sem.

Még júniusban állt elő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy „nagylelkű” ajánlattal az MVM Paksi Atomerőmű dolgozóinak: azt mondta, az ő közbenjárására rendkívüli intézkedésként megkapják azt a prémiumot, ami szerintük az év eleje óta járna nekik. Ez azóta sem történt meg, a szakszervezetek szerint ráadásul az állami vállalat összes, mintegy 8 ezer dolgozója tekintetében elmaradt a kifizetés – írja a Népszabadság.

Az MVM-esek elvben béremelést kaptak, amiről a csoport március 19-én döntött, a prémium elmaradása azonban nagy érvágás, mert a bérük 20-30 százalékát is kiteszi. Az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség úgy tudja, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a vállalat tulajdonosi jogainak gyakorlója rendelt el kifizetési stopot a juttatásokra. Ezzel együtt azt is megtiltották, hogy a dolgozók számára prémiumhoz kötött feladatokat adjanak.

A célprémiumokat egyébként általánosságban minden állami cégnél felfüggesztették. Lázár János Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult, hogy biztosítsák a Pakson dolgozók kollektív szerződésben rögzített, elmaradt juttatásait, mintegy 600 millió forint értékben. A többi MVM-es dolgozónak már nem ígért különleges elbánást.

A fejlesztési tárca egyébként azt közölte, hogy a célprémiumok szerepelnek az MVM-csoport üzleti tervében, az első kifizetéseket augusztusra ígérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik