Gazdaság
ellenőr (Array)

Egymilliárdot sajtolt ki a bliccelőkből a BKK

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 08. 11. 09:00

Jóval több jegyet és bérletet adott el tavaly a Budapesti Közlekedési Központ, mint négy évvel korábban, a pótdíjbevételek is egymilliárd forint felett alakultak tavaly - írja az Origo.

A négy évvel korábbinál húsz százalékkal több bérletet és 16 százalékkal több jegyet adott el a Budapest Közlekedési Központ (BKK) tavaly – számol be az Origo. A legnagyobb növekedés a kisgyerekes bérletek eladásában volt: ezekből három és félszer annyi kelt el tavaly, mint 2010-ben.

A BKK a javuló számokat a szolgáltatás minőségének javulásával és a jegykiadó automaták számának növelésével magyarázza. Nehezebb lett a feketén utazók dolga is, ugyanis egyre több járaton vezetik be az elsőajtós felszállást és a jegyellenőröket is közterület-felügyelők segítik a bliccelők nyakoncsípésében. Tavaly május óta pedig a bérletekre már a vásárláskor rányomtatják a személyi igazolvány számát, így a bérletbemutatásnál is nehezebb trükközni – emlékeztet a portál.

2011 és 2013 között a póddíjbevételek csökkentek, azonban tavaly jelentősen növekedett az így beszedett összeg nagysága: az egy évvel korábbi összeghez képest közel 300 millió forinttal több pénzt tudtak behajtani a bliccelőkön.

Egyre népesebb a főváros

A KSH adatai szerint szerint négy év alatt 23 ezer fővel nőtt a lakosságszám Budapesten, és 70 ezerrel több embert foglalkoztatnak a fővárosban – tehát egyszerűen több lett a potenciális tömegközlekedő, ez állhat a javuló tendencia hátterében. Több lett a turista is, ők jellemzően napi-, illetve hetijeggyel utaznak.

A legfontosabb tényező azonban a jegyek és bérletek ára: 2014. januártól 10 százalékkal, 9500 forintra csökkentették a teljes árú bérletek árát – a magánszemélyek esetén. A 3450 forintos kisgyerekes bérletek esetében a 261 százalékos növekedés mögött az áll, hogy a közgyűlés 2012-ben kiterjesztette a jogosultak körét. Azóta már nemcsak azok vehetnek ilyet, akik gyermekgondozási segélyt vagy gyermeknevelési támogatást kapnak, hanem például a terhességi gyermekágyi segélyben részesülők is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.