vasarlas(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Többet vásároltunk megint

Leginkább az olcsó üzemanyag forgalma nőtt meg, de az élelmiszerből és más termékekből is többet tettünk a bevásárlókosárba.

2015 júniusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH első becslését.

Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2015. január–júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Kiugró? Meglepetés? Vagy nem?

Kiugróan jó adat a kiskereskedelmi forgalom júniusi, naptárhatástól megtisztított 6,2 százalékos bővülése – kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett kiskereskedelmi adatait Glattfelder Béla szerda reggel. (Volt már ennél nagyobb növekedés is az idén egyébként, például januárban, 8,4 százalékos, és februárban, 6,4 százalékos.)

A Portfolio.hu szerint a júniusi élénkülés kisebb meglepetésnek mondható annak fényében, hogy a kiskereskedelmi forgalomban a fehéredési hatás enyhülésével lehetett számolni. Óvatosan fogalmaztak a vasárnapi boltzár hatásaival kapcsolatban is, mert mint írták, az elmúlt hónapokban azt láthattuk, hogy az “élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes” kiskereskedelemben visszaesett a növekedési ütem. Ami mögött jórészt a vasárnapi boltzár hatása volt sejthető, annál is inkább, mert ezen a körön belül az “élelmiszer jellegű vegyes” kereskedelem indexe esett vissza igazán látványosan, amiben a hipermarketek súlya nagy.

Most viszont az “élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes” kiskereskedelem éves alapon 4,5 százalékos növekedést mutat, ami viszonylag nagy élénkülést jelent.

Az elemzők így látják

A júniusi tendenciák alapján folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban – vélekednek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatairól a K&H és a Takarékbank elemzői, akik ugyanakkor eltérően ítélik meg a növekedés mértékét.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, 7,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júniusban, míg naptárhatással megtisztítva a növekedés 6,2 százalék volt. Úgy vélte, hogy a foglalkoztatás és a reálbérek további növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalomnak köszönhetően folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban.

A szakértő kiemelte: júniusban érdemben gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése a májusban mért 4,4, illetve 5,4 százalékos kiigazított növekedéshez képest, amiben már a devizahitelek elszámolása is szerepet játszhat. Az adatok Suppan Gergely szerint azt is tükrözik, hogy a vasárnapi boltzár nem okozott visszaesést a kiskereskedelemben.

A Takarékbank elemzője kiemelte: a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban továbbra is támogatja a devizahitelek idei elszámolása, ami jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét, valamint csökkentheti a háztartások “óvatossági megtakarításait”. Hozzáfűzte, hogy az elmúlt években elhalasztott vásárlások szintén élénkíthetik a kiskereskedelmi eladásokat, emellett az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja a bővülést.

Suppan Gergely szerint azonban az év második felében a tavalyi magas bázis miatt némileg mérséklődhet a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme. Ezek hatására idén 5 százalék feletti növekedésre számít a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik. Idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legnagyobb mértékben a GDP növekedését.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy véli, az 5-6 százalékos forgalomnövekedés tartható lesz a következő hónapokban is. Ugyanakkor komolyabb növekedésre következtetni a júniusi adat alapján az elemző szerint egyelőre korai.

Bár a KSH júniusra vonatkozóan még csak első becslését közölte szerdán, tehát a pontos részletek nem ismertek, de az látszik, hogy a kiskereskedelmet továbbra is az üzemanyag-forgalom és a tartós fogyasztási cikkek eladása hajtja. “Összességében elmondható, hogy a tartós cikkeknél az elhalasztott vásárlások játszhatnak szerepet, az üzemanyagoknál pedig a viszonylag alacsony árnak köszönhető a növekedés” – fogalmazott a K&H vezető elemzője.

Ajánlott videó