Pénzügy
Piac (Array)

Új adó jöhet a kereskedelmi cégeknek

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 07. 23. 10:13

A kormányzat új adó kivetésére is kényszerülhet, miután az EU vizsgálja a diszkriminatív különadót, az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat.

Nyitott kérdés, hogyan pótolja a kormány az élelmiszerlánc-felügyeleti díj beszedésének az Európai Bizottság általi felfüggesztéséből keletkező bevételkiesést – írja a vg.hu.

Az EB azért felfüggesztette fel az adó beszedését, mert vizsgálja annak diszkriminatív hatását. A díjat sávosan állapította meg a kormányzat, így a legnagyobb részt hét nemzetközi kereskedelmi lánc fizeti meg – ez az, amit vizsgál a bizottság.

A brüsszeli határozat miatt elvben 30 milliárd forint kiesés mutatkozhat a költségvetésben. Ezt pótolni kell úgy, hogy ne csak bizonyos cégek fizessék meg, hanem minden vállallat. 

A további kínos vizsgálódások elkerülésének érdekében a kormányzatnak olyan „másik” adót kellene kitalálni, amely egyértelműen arányos, és minden piaci szereplőt (az arányosság elve alapján) egyformán érint, vagyis a magyar hátterű láncok (pl. CBA) sem úszhatják meg a nemzetközieknél nagyságrendekkel alacsonyabb befizetéssel csak a cégstruktúrájuk miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.