Gazdaság

Álommunka, ahogyan azt a fiatalok képzelik

diakok-fiatalok(210x140).jpg (Array)
diakok-fiatalok(210x140).jpg (Array)

A pályakezdők arra vágynak, hogy az ideális munka legyen élvezetes, kihívásokkal teli, közben új barátok szerzésére is teremtsen lehetőséget, és hagyjon a magánéletre is elég időt.

A fiatalok szerint minél nemzetközibb és sokszínűbb a vállalat, annál jobb, de ennél mégis fontosabb, hogy a lakóhely közelében legyen a munkahely. A diákok és a frissen végzett hallgatók jobban kötődnek lakóhelyükhöz. A néhány éves munkatapasztalattal rendelkező fiatalok azonban mobilabbak, de csak egy bizonyos szintig – derül ki a Continental legutóbbi németországi Student Survey felméréséből. A cégcsoport hazai HR vezetői szerint a magyar diákokra és fiatalokra is jellemző ez az attitűd.

Az ideális munka szerintük az, ami élvezetes, kihívásokkal teli, ugyanakkor új barátok szerzésére is lehetőséget teremt, de rugalmas annyira, hogy a magánéletre is maradjon idő.

Külföldi munka

Nemzetköziség – pró és kontra

Arra a kérdésre, hogy hol keresnek munkát, a diákok és a fiatal munkavállalók fele (49% és 51%) azt válaszolta, hogy abban a régióban, ahol jelenleg élnek. Ugyanakkor úgy tűnik, miután munkatapasztalatot szereznek, nyitottabbá válnak a nemzetközi pozíciók iránt. Ennél a kérdésnél jelentős eltérés tapasztalható a fiatal munkavállalók és a diákok hozzáállása között. A diákok alig egyötöde mutat érdeklődést a világ egyéb régiójában meghirdetett állások iránt, amíg a fiatal munkavállalók esetében ez az arány sokkal magasabb, egyharmad. A fiatal munkavállalók 74 százaléka és a diákok 62 százaléka számára a család és a baráti kapcsolatok jelentik a legfőbb akadályt a külföldi munkavállalás előtt.

„A magyar munkavállalók mobilitását is nagyban befolyásolja az ingatlanjukhoz való hozzáállásuk. Sokan munkahelyüket is csak lakóhelyük közvetlen környezetében, illetve vonzáskörzetében tudják elképzelni. Országon belül viszont jellemző, hogy azoknak a fiataloknak, akik Budapesten szereztek diplomát, több mint fele nem tér vissza korábbi (vidéki) lakhelyére, hanem a fővárosban vállal munkát és telepedik le” – mondta el Rábai Dániel, a Continental csoport magyarországi országkoordinátora. Hozzátette: a külföldi munkavállalás terén azt tapasztalják, hogy azok a fiatalok, akik esetleg nemzetközi szinten is szerencsét próbálnak, majd visszatérnek az országba egy sokkal biztosabb idegennyelv-tudás birtokában, könnyebben találnak a végzettségüknek megfelelő állást.

A munka és a magánélet egyensúlya kulcsfontosságú

A fiatal munkavállalók szerint a legfontosabb szempont a munka és a magánélet egyensúlya (59%), ezt szorosan követi az örömet okozó (58%) és a kihívásokkal teli munka (43%) keresése. A diákok esetében azonban az örömforrás az elsődleges, a céljuk, hogy olyan munkát találjanak, amiben örömüket lelik (60%). Ezt követi a munka és a magánélet egyensúlyának megtalálása (59%), és kissé lemaradva a jó fizetés (34%).

A fiataloknak fontos továbbá, hogy értékeljék és kellőképpen elismerjék őket. „Független, intelligens egyénként szeretnének hozzájárulni a szervezet sikereihez” – hangsúlyozta Rábai Dániel. Kiemelte: „Ahhoz, hogy kiteljesedhessünk a munkában, és ezáltal boldogak legyünk, fontos hogy az élet minden területén elismerjenek minket. A sikeres vállalati stratégiáknak is ezt az elvet kell követnie.”

Karrierlehetőségeikről optimistán gondolkoznak a fiatalok

A fiatal munkavállalók különösen magabiztosak, ha a jövőjükről van szó: 82 százalékuk kimondottan fényesen látja karrierlehetőségeit. A diákok is hasonlóan gondolkoznak a jövőjükkel kapcsolatban: 71 százalékuk nagyon pozitívan vélekedik a karrierjéről.

A Continental immár 11. alkalommal, egy vezető közvélemény-kutató intézet bevonásával végezte el a felmérést 1000 diák és fiatal munkavállaló körében Németországban. A megkérdezett diákok átlagéletkora 25 év, a fiatal munkavállalóké pedig 28 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik