Gazdaság
álláskeresők (Array)

Az álláskeresők negyede egy éve nem talál munkát magának

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 07. 29. 11:24

Legdurvább a helyzet Salgótarjánban, ahol a munkaképes lakosság nem kevesebb mint 13,9 százaléka keres állást. Nagykanizsán 7,55 százalék ez az arányszám, Miskolcon pedig 7,44 százalék.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) havonta összegyűjti, hogy egyes településeken hány álláskereső van. A legfrissebb adatok az április 20-ai állapotokat mutatják, ekkor országosan 414,9 ezer regisztrált álláskereső volt az állami szervezet rendszerében, ami a munkavállalási korú népesség 6,01 százalékának felelt meg. Rossz hír, hogy ezen magyarok negyede (100 647 fő) egy évnél több ideje keresett állást – írta a napi.hu.

Ha a területi eloszlást nézzük, a szegényebb régiókban jóval több, a gazdagabb régióban jóval kevesebb álláskeresőt tartanak nyilván (kivéve Budapestet). Olyan települések is vannak Magyarországon, ahol nincs álláskereső, mégpedig nem kevesebb mint 28 – érdekesség, hogy a tavalyi hasonló gyűjtésünkkor még csak 12 ilyen települést találtunk. Ezek eloszlása nem egyenletes az országban, igen erőteljes a nyugati túlsúly: a legtöbb település (10) Győr-Moson-Sopron megyében található.

Az NFSZ statisztikáiban összesen 26 olyan település van az országban, ahol a munkakorúak több mint 30 százaléka keres állást. Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14-et található, köztük az országosan is legrosszabb statisztikával rendelkező Tornanádaskát, ahol több mint minden második (52,09 százalék) munkakorú állást keres.

A városoknál így alakul a sorrend: Debrecen került az élre 10 613 álláskeresővel, de nincs sokkal lemaradva Miskolc (8387) és Pécs (6209) sem. Budapest külön ügy, mérete és helyzete miatt nem lehet összehasonlítani a többi vidéki nagyvárossal.

Legdurvább a helyzet Salgótarjánban, ahol nem kevesebb mint 13,9 százalék keres állást. Nagykanizsán 7,55 százalék ez az arányszám, Miskolcon pedig 7,44 százalék.

A megyei jogú városokon kívül egyébként mindössze egyetlen olyan települést lehet találni, ahol a regisztrált álláskeresők száma meghaladta a háromezret: ez pedig Ózd, ahol a munkavállalási korú népesség 13,36 százaléka, 3283 fő volt munka nélkül.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.