Gazdaság

Pápai Hús: milliárdokat öltek bele, senkinek sem kell

Papai-hus(210x140).jpg (Array)
Papai-hus(210x140).jpg (Array)

Az állam összességében azelmúlt hat évben - különböző csatornákon keresztül - összesen csaknem 11 milliárd forintot öntött a pápai húsüzem megmentésébe, a hvg.hu cikke szerint nagyon úgy tűnik, hogy feleslegesen.

Mint írják, már a gyárat idén júliusig üzemeltető Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. tavalyi beszámolóját ellenőrző könyvvizsgáló is erős kétségét fejezte ki, hogy a cég egyáltalán képes-e a további működésre, képes lesz-e
kifizetni a tartozásait.

A pápai önkormányzatmár már meg is üzente a legnagyobb hitelezőnek, az állami  Magyar Fejlesztési  Banknak (MFB),  hogy a húsgyárat működtető társaság „likviditása és a kölcsön megtérítése veszélyben van”.

A társaság komoly vagyonvesztést szenvedett el: törzstőkéje a jegyzett tőke alig több mint 20 százaléka. Pápa városának 1,5 milliárd forintot kellene a cégbe fektetnie vagy megszűntetni azt. Az önkormányzat egy másik lehetőséget választott: csökkentette a társaság törzstőkéjét, ezzel elismerte, hogy a cég az ötödére zsugorodott.

Évek óta sikertelenül próbálnak túladni a veszteséges cégen – a kormány, az önkormányzat és a Magyar Fejlesztési Bank egy olyan vállalkozásba öntötte a pénzt, amely senkinek sem kell. A cikk szerint egy májusi képviselő testületi határozatból kiderül, hogy egy offshore hátterű befektető az elmúlt hónapokban mindössze 1 eurós ajánlatot adott az egész cégcsoport többségi tulajdonáért. Pápa önkormányzata ebbe nem ment bele, azt javasolták: a befektető inkább hajtson végre olyan tőkeemelést a húsgyárat üzemeltető cégekben, amellyel többségi tulajdonossá válik. A húsiparban az a hír járja: az üzlet ezzel meghiúsult, így könnyen meglehet, hogy a húsgyár milliárdos tartozásával az önkormányzat nyakán ragad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik