Gazdaság

Orbán veje nélkül már nem hasít az Elios

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)

Elnyerte a megbízást, de a szerződéskötés előtt visszalépett Mezőkövesd közvilágítási hálózatának korszerűsítésétől az Elios - tudta meg a Népszabadság.

 

A Népszabadság hétfői cikke szerint a mezőkövesdi önkormőnyzat aláírta a város közvilágítási hálózatának megújításáról szóló szerződést a Gomvill Kft—vel, az azonban, hogy a megbízást eredetileg a korábban Tiborcz Istvánhoz köthető Elios nyerte el, csak a pénteki Közbeszerzési Értesítőből derült ki.

Az Elios az utóbbi években sorra nyerte a települések közvilágításának korszerűsítésére kiírt közbeszerzéseket, Tiborcz István idén áprilisban szállt ki a vállalkozásból. Tiborcz korábban az egyik tulajdonos volt, távozása óta mintha nem száguldana annyira az Elios szekere. A lap megkereste a céget visszalépésük okairól érdeklődve, választ azonban még nem kaptak.

Múlt hét hétfőn Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke jelentette be: az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) bejelentésükre “hivatalos nyomozást indított a miniszterelnök vejének ügyeiben”. Az európai parlamenti képviselő még februárban fordult az OLAF-hoz Tiborcz István “korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt”: az Elios Zrt. korábban 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére.

Csütörtökön a Párbeszéd Magyarországért (PM) arról számolt be: bűncselekmény miatt indult nyomozás az Elios ellen. A PM különösen nagy kárt okozó csalás miatt tett feljelentést, a Nemzeti Nyomozó Iroda „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének gyanúja miatt” indított eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A Népszabadság a vizsgálatokkal kapcsolatban is megkérdezte az Eliost, amelytől azt a választ kapták, hogy nincs tudomásuk arról, hogy az OLAF vagy más uniós szerv vizsgálná közbeszerzési megbízásaikat. Közlésük szerint semmiféle vizsgálatról nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik