Belföld

Még nem szóltak Magyarországnak az Elios-vizsgálatról

Kozvilagitas-Esztergom(960x640).jpg (Array)
Kozvilagitas-Esztergom(960x640).jpg (Array)

A DK bemószerolta Brüsszelben a gyanúsan sok közvilágítási tendert behúzó Eliost, amit Orbán Viktor veje irányít. Azonban a Miniszterelnökség szerint még nem kaptak hivatalos értesítést a vizsgálatról.

Magyarország továbbra sem kapott hivatalos értesítést az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) az Elios Zrt.-vel kapcsolatban indított állítólagos vizsgálatról – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. A közlemény szerint ha lesz ellenőrzés, akkor a kormány eleget tesz az adatszolgáltatásnak, mert abban érdekelt, hogy a közvélemény minden ügyben tiszta képet kapjon a források felhasználásáról.

A hazai fejlesztéspolitikai rendszer már bizonyította, hogy jól működik, hiszen a megvalósult több mint 70 000 projekthez képest 2 százalék alatt van a szabálytalanul felhasznált források aránya – írja közleményében a Miniszterelnökség. A kormány bízik abban, hogy az Európai Bizottság érdeklődése az Elios Zrt. iránt pusztán szakmai és nem politikai.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára hétfőn a Demokratikus Koalíció (DK) közleményére úgy reagált, hogy a kormány minden vizsgálatban együttműködik az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF), és abban érdekelt, hogy mindenki minden ügyben tiszta képet kapjon a források felhasználásáról.

A DK szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala bejelentésükre “hivatalos nyomozást indított a miniszterelnök vejének ügyeiben”. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője még februárban fordult az OLAF-hoz Orbán Viktor veje, Tiborcz István “korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt”. A Tiborcz tulajdonában álló Elios Zrt. korábban 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére – írta a DK.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik