Gazdaság

A hitelezők a vasárnapi zárva tartás eltörlését akarják Görögországtól

görögország (Array)
görögország (Array)

Meg a kifli súlyának liberalizálását. Még a tartós tejbe is beleszólnának.

Miközben a hírek arról szóltak, hogy a hitelezőkkel való megállapodás fejében Görögországnak át kell szabnia a nyugdíjakat és az adózást, sőt az állami vagyont be kell tenni egy alapba, az apró részletekre már nem jutott figyelem, pedig vannak érdekességek.A hitelezők az új kilencvenmilliárd eurós mentőcsomagért cserébe még a tartós tejbe, a pékáruk méretébe és az üzletek akcióiba is beleszólnának – írja a Quartz.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, a bevezetendő szabályokat nem most szopták kisujjukból a hitelezők, hanem még 2013-ban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) dolgozott ki egy több mint 320 elemből álló versenyerősítő intézkedéscsomagot Görögország számára.

Görögországban jelenleg például szigorú előírások vonatkoznak a pékáruk súlyára. A hagyományos görög gyűrű alakú kiflinek, a koulourinak például legalább negyven grammosnak kell lennie. Az új intézkedések eltörölnék a súlykorlátokat, ehelyett azt írnák elő, hogy a pékáruk árát kilogrammban is fel kelljen tüntetni.

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Változtatnának a tejre vonatkozó előíráson is: jelenleg a pasztőrözött tejet öt napon belül értékesíteni kell, vagy mehet a lefolyóba. Így lehetetlenné válik, hogy messzebbről, akár külföldről érkezzen tej az országba. Az új előírás szerint meg kellene szüntetni az öt napos korlátozást és a gyártókra bízni, hogy hány napig garantálja a tej fogyaszthatóságát.

A gyógyszertárak működtetésére is szigorú szabályozás vonatkozik Görögországban: csak diplomás gyógyszerészek lehetnek tulajdonosok. A versenyerősítő intézkedéscsomagoknak megfelelően el kellene törölni a tulajdonosi korlátokat és lehetővé tenni vállalkozóknak, patikaláncoknak a gyógyszertár-üzemeltetést. Az értékesítés feladatát persze továbbra is gyógyszerész végzettséghez kötnék.

Görögországban eddig az üzletek akcióit nagyon szigorú szabályokhoz kötötték: egy évben négyszer tarthattak szezonális leértékelést, de ezeket az akcióhoz képest harminc napon belül nem volt szabad reklámozni. Ezt is eltörölnék.

A görögök régóta jártak hozzánk hasonló cipőben annak tekintetében, hogy a legtöbb bolt nem lehetett nyitva vasárnaponként. A hitelezők most azt várják, hogy felszabadítsák a boltokat a vasárnapi zár alól és első körben a turisták által látogatott helyeken, majd mindenütt tegyék lehetővé, hogy délelőtt 11 és este 8 között nyitva lehessenek vasárnap az üzletek.

A hitelezőket sokan vádolják képmutatással, mert több hitelező államban a görögnél is szigorúbb előírások vonatkoznak például a vasárnapi zárva tartásra. Ugyanakkor Görögország messzire el van maradva tőlük, ha a vállalkozási lehetőségeket vesszük figyelembe. A hitelezők álláspontja, hogy a sok apró, ám összeadódva jelentős változásra is szükség van ahhoz, hogy újabb eurómilliárdokkal támogassák meg a görög gazdaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik