Gazdaság
mark mobius (Array)

Lelép államadósságunk legendás mangahőse

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 07. 13. 14:49

26 év után távozik a feltörekvő piaci alap, a Templeton Emerging Markets éléről Mark Mobius.

Korábban a témában:

A The Telegraph szerint a legendás befektetési guru ugyan a menedzsmentben marad, de a Templeton Emerging Markets élén az irányítást október 1-től Carlos Hardenberg veszi át. Az alap elég gyenge teljesítményt nyújtott az utóbbi években, alulteljesítette a globális feltörekvő piaci indexet. A befektetési alap és Mobius neve Magyarországon onnan ismert, hogy a Templeton 2012-ben vett körülbelül 2000 milliárd forint értékű állampapírt, így egy időben az ország legnagyobb hitelezőjének számított. Mint korábban megírtuk, a magyar papírok ötödétől májusban szabadult meg a cég. Akkor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója ezt kedvezőnek nevezte, mert Magyarország így szépen lassan megszabadulhat a kockázattól, hogy államadóssága jelentős része egy kézben összpontosul.

Mint korábban megírtuk, a híres befektetési guru eddig folyton utazgatott, nélkülözhetetlennek tartotta ugyanis a feltörekvő piaci részvények és régiók személyes megismerését, az eddig ismeretlen „befektetési gyöngyszemek” felkutatását. Eddig nem is volt állandó tartózkodási helye, több lakást is fenntartott – főleg befektetési céllal – Németországtól Szingapúrig, de leginkább a magánrepülőjén, egy 20 millió dollárt érő, sugárhajtású gépen lakott. Bár gazdag, de nem ragaszkodik foggal-körömmel a pénzhez.

Színésznek is tanult, mangahős lett

„Egyedülálló vagyok, nincs szükségem sok pénzre” – hangoztatta. A milliárdos befektető a New York-i Long Islanden született, de amerikai útlevelét németre cserélte, amit utazgatásaival magyarázott, mondván: az amerikai állampolgárság könnyen teherré válhat. Első diplomáját a Bostoni Egyetemen szerezte kommunikációból, majd közgazdaságtanból nyert el doktori címet 1964-ben a massechussettsi egyetemen, de tanult még a wisconsini, az új-mexikói egyetemen, valamint Japánban, a kyotói egyetemen is. A közgazdaságtanon kívül pszichológiát is hallgatott, sőt színészetet is tanult.

Egyetemi tanulmányai után a Vickers-da-Costa nemzetközi brókercégnél (amelynek Hongkongban, New Yorkban, Londonban, Szingapúrban, Tokióban és Manilában vannak irodái) helyezkedett el, majd az International Investment Trust Company elnöke lett Tajpejben (Tajvanban). A világ egyik legnagyobb alapkezelőjéhez, a Franklin Templeton Investments vagyonkezelő csoporthoz 1987-ben került, ahol az első amerikai feltörekvő piaci befektetési alap, a Templeton Emerging Markets Fund elnöke lett, és megnyitotta az alapkezelő hongkongi irodáját.

A pénzügyi-gazdasági szektortól kapott számtalan kitüntetésen (pl. beválasztották a “XX. század Top10 pénzügyi menedzsere” közé) kívül, a befektetési gurut különleges “elismerés” érte: képregényt készítettek róla. 2007-ben jelent meg az életét feldolgozó manga, amelyet már töb nyelven is kiadtak.

 

 

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.