Gazdaság

Lelép államadósságunk legendás mangahőse

mark-mobius(210x140).jpg (Array)
mark-mobius(210x140).jpg (Array)

26 év után távozik a feltörekvő piaci alap, a Templeton Emerging Markets éléről Mark Mobius.

A The Telegraph szerint a legendás befektetési guru ugyan a menedzsmentben marad, de a Templeton Emerging Markets élén az irányítást október 1-től Carlos Hardenberg veszi át. Az alap elég gyenge teljesítményt nyújtott az utóbbi években, alulteljesítette a globális feltörekvő piaci indexet. A befektetési alap és Mobius neve Magyarországon onnan ismert, hogy a Templeton 2012-ben vett körülbelül 2000 milliárd forint értékű állampapírt, így egy időben az ország legnagyobb hitelezőjének számított. Mint korábban megírtuk, a magyar papírok ötödétől májusban szabadult meg a cég. Akkor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója ezt kedvezőnek nevezte, mert Magyarország így szépen lassan megszabadulhat a kockázattól, hogy államadóssága jelentős része egy kézben összpontosul.

Mint korábban megírtuk, a híres befektetési guru eddig folyton utazgatott, nélkülözhetetlennek tartotta ugyanis a feltörekvő piaci részvények és régiók személyes megismerését, az eddig ismeretlen „befektetési gyöngyszemek” felkutatását. Eddig nem is volt állandó tartózkodási helye, több lakást is fenntartott – főleg befektetési céllal – Németországtól Szingapúrig, de leginkább a magánrepülőjén, egy 20 millió dollárt érő, sugárhajtású gépen lakott. Bár gazdag, de nem ragaszkodik foggal-körömmel a pénzhez.

Színésznek is tanult, mangahős lett

„Egyedülálló vagyok, nincs szükségem sok pénzre” – hangoztatta. A milliárdos befektető a New York-i Long Islanden született, de amerikai útlevelét németre cserélte, amit utazgatásaival magyarázott, mondván: az amerikai állampolgárság könnyen teherré válhat. Első diplomáját a Bostoni Egyetemen szerezte kommunikációból, majd közgazdaságtanból nyert el doktori címet 1964-ben a massechussettsi egyetemen, de tanult még a wisconsini, az új-mexikói egyetemen, valamint Japánban, a kyotói egyetemen is. A közgazdaságtanon kívül pszichológiát is hallgatott, sőt színészetet is tanult.

Egyetemi tanulmányai után a Vickers-da-Costa nemzetközi brókercégnél (amelynek Hongkongban, New Yorkban, Londonban, Szingapúrban, Tokióban és Manilában vannak irodái) helyezkedett el, majd az International Investment Trust Company elnöke lett Tajpejben (Tajvanban). A világ egyik legnagyobb alapkezelőjéhez, a Franklin Templeton Investments vagyonkezelő csoporthoz 1987-ben került, ahol az első amerikai feltörekvő piaci befektetési alap, a Templeton Emerging Markets Fund elnöke lett, és megnyitotta az alapkezelő hongkongi irodáját.

A pénzügyi-gazdasági szektortól kapott számtalan kitüntetésen (pl. beválasztották a “XX. század Top10 pénzügyi menedzsere” közé) kívül, a befektetési gurut különleges “elismerés” érte: képregényt készítettek róla. 2007-ben jelent meg az életét feldolgozó manga, amelyet már töb nyelven is kiadtak.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik