Gazdaság
koltsegvetes(960x640).jpg (Array)

Közepesen sokat költ a magyar állam

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 07. 12:43

Valamivel az uniós átlag felett vannak a GDP-arányos központi kiadások.

Korábban a témában:

Magyarországon kissé meghaladja az európai uniós átlagot az állami költések hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya, ezzel a középmezőnyben helyezkedik el – derült ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden közzétett rangsorából.

E szerint az EU-28-aknál átlagosan a GDP 48 százalékát teszik ki az állam kiadásai, az eurót használó országok átlaga 49 százalék.

Az átlagot meghaladó az állami költés Finnországban (59 százalék), Dániában (57 százalék) és Svédországban (53 százalék), továbbá Franciaországban (57 százalék), Belgiumban (54 százalék) és Ausztriában (52 százalék).

A GDP 50 százalékánál magasabbak az állami kiadások még Olaszországban (51 százalék) és Magyarországon (50,1 százalék).

A lista végén vannak a balti államok (Észtország 39 százalék, Lettország 37 százalék, Litvánia 35 százalék), Románia (35 százalék), valamint Bulgária és Írország (39-39 százalék).

A visegrádi országcsoportban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában egyaránt a GDP 42 százalékát teszik ki az állami kiadások.

Németországban és Nagy-Britanniában 44 százalék az állami költések GDP-hez viszonyított aránya.

Az EU-államok kiadásainak oroszlánrészét a szociális kiadások teszik ki, az EU-28-aknál erre megy el az összes állami költés 40 százaléka, az euróövezetben átlagosan a 41 százaléka. Ebből a szempontból az éllovas Luxemburg (44 százalék), a sereghajtó pedig Ciprus, ahol az összes állami kiadás kevesebb mint 29 százalékát teszik ki a szociális transzferek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.