Gazdaság

Varga Mihály szerint a korai költségvetés = kiszámítható gazdaság

Varga Mihály (Array)
Varga Mihály (Array)

A nemzetgazdasági miniszter állítja, a jövő évi költségvetés korai elkészítése is mutatja, hogy a magyar gazdaság egyre inkább egy olyan kiszámítható pályára áll.

Ráadásul ez egy olyan környezet, ahol mindenki időben tud tervezni, a vállalkozásoknak kellő idő áll rendelkezésükre a változásokra való felkészülésre. A nemzetgazdasági miniszter az M1 műsorában kiemelte: az alapvető oka annak, hogy most készítették el a 2016-os költségvetést az, hogy szeretnék érzékeltetni, a magyar gazdaság egyre inkább egy olyan kiszámítható pályára áll, ahol mindenki tud időben tervezni, fél év alatt lehet felkészülni az adómódosításokra, a költségvetési változtatásokra.

“Kell egy nyugodt tempó, hogy a gazdaság szereplői tervezni tudjanak, az adócsökkentés költségvetésével ezt készítettük elő” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Utalt arra: a költségvetés korai elkészítése a nemzetközi pénzügyi szférának is üzenet, emlékeztetve arra, hogy a német kormány március környékén már elkészítette a 2016-os költségvetés tervezetét. Magyarországon korábban nem volt arra példa, hogy ilyen gyorsan elkészüljön a következő évi büdzsé – hangsúlyozta.

“Az elemzői visszajelzésekből azt látom, hogy nagy meglepetésre senki nem számított” – mondta Varga Mihály, hozzátéve, “soha még ilyen vékony nem volt az adómódosítások jogszabálytervezete, igyekeztünk minimálisra szorítani a módosításokat.”

Kiemelte: “az adómódosításokkal együtt egy picit mindenki előrébb tud lépni”.

Az adóváltoztatásokra utalva emlékeztetett arra, hogy a kormány februárban az EBRD-vel olyan értelmű megállapodást írt alá, hogy a bankadó mértéke csökkeni fog 2016. január 1-jével, azért, mert a kormány szeretné, ha a bankok hitelezési aktivitása nőne, többet hiteleznének a gazdaság szereplőinek.

Kiemelte: ennek érdekében 60 milliárd forinttal csökken a bankszektor egészének az adója, és bevezették azt is, hogy a bankadóból 10 milliárd forintot térítenek vissza összeségében azoknak a hitelintézeteknek, amelyek 2009-hez képest tudták növelni a hitelezésüket. Hozzáfűzte: a kormány arra készül, hogy ez az adókedvezmény 2017-ben és 2018-ban is megmarad. A miniszter elmondta: bővültek a családi adókedvezmények is, sok intézkedés segíti majd a gyermekes családokat.

Rámutatott: az adórendszerben nagy lépést jelent, hogy a kétgyermekes családoknál a gyermekenkénti adókedvezménynek a mértéke 10 ezerről 12 500 forintra nő jövőre. Ez azt jelenti, hogy a két gyermek után, ha minden kedvezményt igénybe tudnak venni, ezeknél a családoknál akár 100 ezer forintos éves megtakarítás is előállhat a családi kasszában – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik