Gazdaság

FEOSZ: még tovább kell szigorítani a termékbemutatók szabályozásán

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 07. 03. 14:44

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) üdvözölte a KDNP által benyújtott, a vásárlással egybekötött termékbemutatókat rendszabályozó előterjesztését, de további lépéseket javasolnak.

Korábban a témában:

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Kereszténydemokrata Néppárt a csaló termékbemutatók visszaszorítását célzó javaslatot nyújtott be csütörtökön az Országgyűlésnek. Indoklásuk szerint a törvényi kiskapukat kívánják becsukni a javaslattal, mivel a főleg a nyugdíjasokat “megkopasztó” termékbemutatókra sok panasz érkezett.

A törvényjavaslat a termékbemutatókkal foglalkozó cégek számára ügyfélszolgálat fenntartását írja elő, megtiltja az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódó ajándékjuttatás- és ajándéksorsolás reklámját, és nem lehet majd hitelszerződést kötni a termékbemutatókon.

A civil szervezet felhívta a figyelmet, hogy az elfogadásra váró törvényjavaslat mellett további intézkedésekre is szükség van a fogyasztók érdekében. Véleményük szerint rögzíteni kellene azt is, hogy a vásárlástól való elállás 14 napos határideje alatt ne lehessen előleget sem kérni a fogyasztótól, a feltűnő értékaránytalanság esetén pedig az eladónak kelljen bizonyítania, hogy nem alkalmazott túlzó árat, és ha ezt nem tudja alátámasztani, a szerződés legyen semmis.  Jogszabályban rögzítsék azt is, hogy a termékbemutatós cégek számára kötelező legyen megjelenni a békéltető testületek előtti meghallgatáson, függetlenül a cég bejegyzési helyétől – javasolja az FEOSZ.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.