Gazdaság

Szépen bővült az export és az import

autógyár (Array)
autógyár (Array)

A 2015. áprilisi export euróban számított értéke 8,9, az importé 9,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 534 millió euró volt a külkereskedelmi többlet.

A KSH első becslése szerint ugyan a 2015. márciusi eredményeknél kicsit mérsékeltebben, de áprilisban is tovább bővült a magyar export és import az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 20 millió euróval nőtt.

Az év első négy hónapjában a kivitel euróértéke 8,0, a behozatalé 6,6 százalékkal emelkedett.

Már márciusban is

2015. áprilisban

A kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2305 milliárd forintot), a behozatalé 7,1 milliárd eurót (2145 milliárd forintot) tett ki. Az export euróban számított értéke 8,9, az importé 9,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 534 millió euró (160 milliárd forint) volt. A kivitel 78, a behozatal 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2015. január–áprilisban

A kivitel értéke 30,0 milliárd euró (9201 milliárd forint), a behozatalé 26,9 milliárd euró (8273 milliárd forint) volt. A kivitel euróértéke 8,0, a behozatalé 6,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 552 millió euróval meghaladta az egy évvel korábban mértet.

NGM:

Folytatódnak a kedvező folyamatok a külkereskedelemben – reagált, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira.

Marcziknkó Zoltán István hangsúlyozta, hogy a külkereskedelem az elmúlt hónapokhoz hasonlóan, áprilisban is többlettel zárt. A kedvező tendencia elsősorban az autóiparnak, a mezőgazdaságnak és a feldolgozóiparnak köszönhető – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik