Gazdaság

Nem sikerült elhárítani a görög csődöt

Görög adósság (Array)
Görög adósság (Array)

A hét végén folytatódnak az egyeztetések, mert csütörtökön sem sikerült megegyezniük az euróövezeti pénzügyminiszterek brüsszeli értekezletén.

“Mára ennyit. A (hitelező) intézmények és Görögország tovább dolgoznak. Az Eurogroup ismét összeül, de nem ma” – mondta Alexander Stubb finn pénzügyminiszter.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy Görögország június 30-ig kiegyenlíti 1,7 milliárd dolláros tartozását.

A csődről szóló találgatások “merő spekulációk, mert úgy gondoljuk, hogy a törlesztés június 30-ig megtörténik, amint ezt a görög hatóságok nyilvánosan ki is jelentették” – mondta csütörtökön Gerry Rice, az IMF szóvivője.

Athén 2010 óta mintegy 236 milliárd euró támogatásban részesült két nagy nemzetközi mentőcsomag révén, részben a többi euróövezeti ország befizetéseiből feltöltött közös kasszából, részben a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Görögországnak az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) nevű uniós pénzügyi alappal – kétszeri meghosszabbítás nyomán – még mindig fennálló szerződése június utolsó napján lejár. E szerződés alapján Athénnak elvben még kapnia kellene 7,2 milliárd eurót, ennek azonban feltétele van: a görög kormánynak hiteles és fenntartható gazdasági-pénzügyi szerkezeti reformtervet kell felmutatnia konkrét számokkal és teljesítendő határidőkkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik