Görög adósság (Array)
Gazdaság

Már 6-kor leültek a pénzügyminiszterek görögözni egyet, de minek is

Semmilyen bréking nem érkezett a görög válság rendezésére irányuló tárgyalásokról. Csak tárgyalnak és tárgyalnak, aztán vagy lesz megoldás vagy jön a krach.

Szerda estétől csütörtök reggelig több fordulóban tárgyaltak magas, illetve szakértői szinten Athén és hitelezői a görög adósságkérdés rendezéséről, de nem tudni, hogy milyen eredménnyel. Nem szivárgott ki semmi arról, hogy sikerült-e bármiben közelíteni a véleményeket egymáshoz.

Több tárgyalási forduló után az Európai Unió egyik illetékese arról beszélt, hogy a nemzetközi hitelezők csalódottak a nyugdíjrendszer, az áfa és a társasági adórendszer átalakítására tett görög javaslatok miatt. A hitelezők ezután ellenjavaslatot tettek, amik értesülések szerint az áfa megemelésére és a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkoztak. Ezt az ellenjavaslatot a görög fél állítólag elutasította.

Szerda este újabb kísérlet történt az ellentétes vélemények közelítésére. Összeültek az euróövezet pénzügyminiszterei, de az Eurócsoport tanácskozása alig több mint egy óra után félbeszakadt. Értesülések szerint csütörtökön már reggel 6 órakor technikai egyeztetés kezdődött, majd magasabb szinten 9-kor folytatódnak a tárgyalások. A pénzügyminiszterek a tervek szerint 13 órakor ülnek össze, néhány órával azelőtt, hogy megkezdődik az EU állam-, illetve kormányfőinek csúcsa.

Ajánlott videó