Gazdaság

A vállalkozók bizakodóak, a lakosság borúlátó

gazdasag(210x140).jpg (gazdaság, )
gazdasag(210x140).jpg (gazdaság, )

Az üzleti várakozások éves csúcsukon, a fogyasztói várakozások viszont éves mélypontjukon zárták az évet.

2015

Decemberben lényegében nem változott, hibahatáron belüli mértékben romlott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várako-zások éves csúcsukon, a fogyasztói várakozások viszont éves mélypontjukon zárták az évet. A várakozások 2014-ben viszonylag szűk sávon belül ingadoztak, miközben jellemzően erős optimizmust mutattak.

Az üzleti szférán belül

Decemberben a szolgáltatásokat kivéve – ahol a várakozások érezhetően javultak – min-den ágazat bizalmi indexe kissé rosszabb lett.

Az ipari bizalmi index minimális gyengülése az elmúlt időszaki termelés, a termelési kilátások valamint a rendelésállomány romló megítélésének következménye. Az ex-portrendelésekről alkotott vélemény azonban kissé, a készletek megítélése pedig sokat javult.

Az építőipari bizalmi index csökkenését főleg az előző háromhavi termelési színvonal minősítésének számottevő, a rendelésállomány kisebb mértékű romlása okozta.

A kereskedelmi várakozások némi lanyhulása az eladási pozíció romló megítélésének és a növekvőnek érzett készletszintnek a következménye, a várható rendeléseket illetően viszont a novemberinél optimistábbak voltak a válaszadók.

A szolgáltatói bizalmi javulásában szerepe volt az üzletmenet valamint az elmúlt és a következő időszaki forgalom javuló véleményezésének.

A foglalkoztatási szándék

A kereskedelemben jelentősen, de valamivel az iparban is romlott a foglalkoztatási szándék a novemberihez képest, az építőiparban nem változott, a kereskedelemben pedig kissé javult. Erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Áremelés

Az iparban kissé gyengült, a szolgáltató cégek körében nem változott az áremelési szándék. Az építőiparban az árcsökkenésre számító cégek aránya továbbra is kissé meghaladta az áremelést tervezőkét. A kereskedelmi cégek körében viszont egy hónap alatt jelentősen növekedett az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is nőtt. Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság kilátásai

Az iparban zuhant, de látványosan romlott a kereskedelemben is, miközben az építő-iparban és a szolgáltató szférában kissé javult a gazdasági kilátások megítélése. Kedvezőtlenebb lett a lakosság véleménye is.

A lakosság erre számít

A GKI fogyasztói bizalmi index november után decemberben is csökkent. Decemberben a lakosság a saját pénzügyi helyzetét és várható megtakarítási képességét is rosszabbnak ítélte, mint az előző hónapban. Kissé pesszimistábban látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik