Gazdaság

Rengetegen kerülhettek utcára a vasárnapi boltzár miatt

Több mint kétezerrel csökkent 3 hónap alatt az alkalmazottak száma a kereskedelemben, miközben a túlórák öt éve nem látott magasságokban járnak a KSH adatai szerint - írta meg a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján azt állítja: áprilisban, a vasárnapi boltzár bevezetése utáni első teljes hónapban több mint 2400-zal csökkent a létszám a kiskereskedelemben. Hozzáteszik: miközben márciusban csak a részmunkaidősöknél mutatott ki visszaesést a KSH, áprilisban már a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma is apadásnak indult – a februári létszámhoz képest félezerrel vannak kevesebben.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta: a varárnapi boltzár csak az utolsó csepp a pohárban. Az elnök szerint a cégek az utóbbi időben jelentős átszervezésekbe kezdtek, egyre több vállalat franchise-rendszert hirdet meg, ennek oka pedig a válságmenedzselés.

A vasárnapi boltzár mellett a különadók, a dohánykereskedelem elvesztése, az online kassza bevezetése, a reklámadó vagy a fuvarozással kapcsolatos regisztráció is lépésre késztette a cégeket – írják. Az érdekvédő szerint a legnagyobb probléma a kiskereskedelem 70 százalékánál, a nagy cégek 40-45 százalékánál minimálbéren, illetve szakmunkás bérminimumon foglalkoztatják az alkalmazottakat, akik emiatt gyakran állást váltanak. Ezt a folyamatot fejelte meg a vasárnapi boltzár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik