Gazdaság

Arat a csempészmaffia a trafikrendszerben

csempesz-cigaretta(210x140).jpg (Array)
csempesz-cigaretta(210x140).jpg (Array)

A drága cigi miatt hatalmas a kereslet a feketén behozott olcsóbbra. Becslések szerint több mint duplájára nőhetett a feketepiac részaránya.

A trafikrendszer bevezetése előtt 5 százalék alatt lehetett a csempészcigi-forgalom, azóta viszont becslések szerint jóval 10 százalék fölé kerülhetett. Ez úgy 50 milliárd forintos bevételt is jelenthet a hazai csempészeknek, akik időközben bekerültek a nemzetközi szervezett bűnözés vérkeringésébe is – írta a Népszabadság.

Rengeteget kaszálnak rajta

Már egy hátizsáknyi cigin is lehet 1-2 millió forintot keresni, figyelembe véve, hogy az Ukrajnában meg 1 euróért megvett jobb minőségű dohányárut itthon 2-3 eurónak megfelelő összegért lehet eladni. Még nagyobb a haszon, ha tőlünk nyugatabbra megy az áru, hiszen Ausztriában 4-5, Angliában 6, a skandináv piacon pedig 10-12 euróért is piacra lehet dobni ugyanazt az egyeurós cigit.

Akik kamionnal viszik az üzletet, azok egy-egy rakományból százmilliós, milliárdos bevételt is szerezhetnek – jegyzi meg a lap. Ők egyébként olyan profin működnek, mint egy multi. A csempészhálózat fejeit még a hálózatokon belül sem igen ismerik. Akik meg kapcsolatban állnak velük, törvénytisztelő üzletembereknek gondolják őket, mert ügyesen elrejtik, valójában honnan van a pénzük. Nem is jellemző, hogy lebuknának, nem úgy, mint a kishalak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik