Gazdaság

Nyugdíj: a munkáltatók is hibásak abban, ha kevés lesz

nyugdijas(210x140).jpg (Array)
nyugdijas(210x140).jpg (Array)

Nem csak magyarországi probléma, hogy nem lesz elég nyugdíjuk az időseknek. Egy friss felmérés szerint ebben a foglalkoztatók is vastagon ludasok. 

Hiába emelkedik világszerte a nyugdíjban eltöltött évek száma, az emberek hosszú távú pénzügyi megtakarítási szokásaiban ez a tendencia nem tükröződik vissza. A munkáltatóknak is igen nagy feladatuk lenne abban, hogy munkavállalóik pénzügyi jólétét javítsák – derül ki az Aegon és a Transamerica Center for Retirement Studies közös kutatásából, melyet a Biztosítási Szemle mutat be. 

Mindig van valami kifogás

A szervezetek több mint 16 ezer személyt kérdeztek meg, 15 országban arról, hogy mit gondolnak, mire számítanak nyugdíjas éveikkel kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy 10-ből 4 ember egyáltalán nem tesz félre nyugdíjra, bár felük szívesen tenné – derül ki a felmérésből.

A megkérdezettek 45 százaléka akkor tenne félre többet nyugdíjra, ha fizetésemelést kapna, 33 százalék pedig csak nagyvonalú adókedvezmények esetén tenne ugyanígy. A befektetési termékek egyszerűsítése pedig az eddig nem megtakarítók mintegy ötödét ösztönözné arra, hogy nyugdíjáról gondoskodni kezdjen.

Már 20 évesen el kellene kezdeni

A „megrögzött” megtakarítók a felmérés szerint nagyjából évi 41 ezer dollárt keresnek, a feltörekvő országokban pedig 29 ezer dollárt. Az Aegon szerint, ha az emberek nagyjából 20 évesen elkezdenének nyugdíjas éveikre félretenni, nyugdíjas jövedelmüket mintegy 11 ezer dollárral növelhetnék.

Az alkalmazottak több mint negyede előre meghatározott (defined benefit) vállalati nyugdíjbiztosítással, további 18 százalék befizetéssel meghatározott (defined contribution) nyugdíjbiztosítással rendelkezik. Összesen a munkavállalók 41 százaléka mondta, hogy rendelkezik olyan vállalati nyugdíjbiztosítással, amibe a munkáltatója is belefizet. További 24 százaléknak csak olyan nyugdíjbiztosítása van, amihez alkalmazója nem járul hozzá.

Az automatikus vállalati nyubdíjbiztosítás az új trend

A vállalati nyugdíjbiztosítások átalakításra szorulnak, ami számos országban már sorra is került, többek között az automatikus beléptetés bevezetésével. Hollandiában például kötelezővé tették, melynek eredményeként a munkavállalók 88 százaléka rendelkezik magánnyugdíjpénztárral – állítják a felmérés készítői.

A felmérésből az is kiderült, hogy akik jelenleg még nem tesznek félre nyugdíjra, de szeretnének, azoknak több mint a fele mintegy 6 százalékkal hozzá is járulna a befizetésekhez, ha automatikusan beléptetnék őket.

A megbecsültség jele

Azt is megállapították, hogy tízből hat alkalmazott kifejezetten megbecsültnek érzi magát, ha rendelkezik vállalati nyugdíjbiztosítással, 70 százalékuk pedig úgy véli, hogy annak az alap juttatási csomag részét kellene képeznie. Sokan mondták azt is, hogy ha munkáltatójuk nagyobb összeggel járulna hozzá a nyugdíj-megtakarításához, akkor ő is többet tenne félre.

Az Aegon ezért azt javasolja a munkaadóknak, hogy vállaljanak nagyobb részt munkavállalóik nyugdíjcélú megtakarításaiban, hiszen ezzel őket is rávehetik arra, hogy rendszeresen félretegyenek. A hosszú távú megtakarításokkal kapcsolatos pénzügyi oktatásra szintén érdemes lehet erőforrásokat szentelniük a cégeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik