Gazdaság

Havi díj átadásán jelenette be az új szakképzési rendszert Varga Mihály

Szeptember indul a szakképzés új rendszere - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért keddi átadó ünnepségén Budapesten. A miniszter havonta adja át a díjat.

A miniszter szerint a szakképzés új rendszere hozzájárul majd a fiatalok biztos szakmai tudásához, amivel megfelelő, biztos munkahelyeket találhatnak.

 A 2013 augusztusában alapított díjat három kategóriában havonta adja át Varga Mihály.  Ez alkalommal “A hónap beruházója” címet a Csaba Metál Zrt. nyerte el, a cég legfrissebb nagyberuházásának eredményeként új üzemcsarnokot és kibővített raktárhelyiséget avattak fel 2015. február 18-án Békéscsabán Áder János köztársasági elnök jelenlétében. A fejlesztés összköltsége több mint egymilliárd forint volt, amelynek fele hazai és uniós támogatást is tartalmazott. Az üzem közel 3800 négyzetméterrel bővült a beruházás eredményeképp. A Csaba Metál Kft. 2007 óta csaknem 3 és fél milliárd forintot fordított beruházásokra.

A hónap kis- és középvállalkozása az AKA Kereskedelmi Kft. – Gere Attila Pincészete lett. A villányi borvidék egyik legjelentősebb pincészetének története 7 generációval ezelőtt kezdődött. A pincészet szőlőterületei a Villányi borvidék legjobb adottságú dűlőiben találhatók, 2002-ben készült el a pincészet új épülete. Napjainkban a család birtoka eléri a 70 hektárt, és már az ifjabb generáció is része a pincészet hétköznapjainak. A pincészet bel- és külföldön talán legismertebb bora és egyben emblematikus csúcsbora a Kopár Cuvée, mely csak a legszebb évjáratokban készül válogatott szőlő felhasználásával. A vállalat számos országba, így például Belgiumba, Brazíliába, Hollandiába, Kínába, Lengyelországba, Németországba, Svájcba, Tajvanba és az USA-ba exportálja minőségi borait.

A hónap startup vállalkozása a Brewie – Newity Kft. lett, az ötletük a programozható házi sörfőzőgép. A magyar fiatalok fejlesztése a Brewie (kiejtése: ‘Brui’), a világ első olyan sörfőzőgépe, amely teljesen automatizálja a hagyományos sörfőzés minden lépését. A Brewie-val bárki bármilyen sört főzhet egyetlen gombnyomással. Az automata sörfőzőgép, a Brewie ötlete 2013 nyarán született meg. Az első prototípus 2014 januárjában lett kész, amit azután a cégalapítás (Newity Kft.) követett. Az elmúlt egy évben összesen 4 prototípust sikerült megépíteniük, jelenleg már a mini sorozatgyártást tervezik. 2014 decemberében indították az első értékesítést egy “crowdfunding” (közösségi finanszírozás) kampány keretében, ahol több mint 140 előértékesítés során eladott gép után 223 ezer dollár bevételük keletkezett.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik