Gazdaság

Fontos gazdasági adatokat tesz közzé a KSH

GDP(960x640).jpg (Array)
GDP(960x640).jpg (Array)

Budapest, 2015. május 31., vasárnap (MTI) - Több fontos hazai makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, ezek közül az ipari termelési adat és az első negyedéves részletes GDP-adat lesz pénteken a befektetők figyelmének fókuszában.

Hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a márciusi külkereskedelmi forgalom második becslését közli. Az első becslés szerint márciusban a kivitel euróban számolt értéke 12,9, a behozatalé 9,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, mindkettő gyorsult februárhoz képest, amikor az export 6,0, az import 6,1 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg márciusi többlete 288 millió euróval, 929 millió euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévben az export 7,7 az import 5,7 százalékkal nőtt, a kiviteli többlet 2,486 milliárd euró volt, 530 millióval több az egy évvel korábbinál.

Szerdán a kiskereskedelmi forgalom áprilisi adataira vonatkozó első becslését közli a KSH. Márciusban a nyers adat szerint 6,5 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbival összevetve. Az első negyedévben 7,0 százalékkal, a kiigazított adat szerint 6,7 százalékkal nőtt a forgalom volumene, ezzel a kiskereskedelmi forgalom növekedése 21. hónapja töretlenül folytatódott.

Pénteken jelenik meg az első negyedéves részletes GDP-adat. A május 13-án közzétett előzetes adatok szerint 3,4 százalékkal – az elemzők várakozásával csaknem megegyezően – nőtt Magyarország bruttó hazai terméke az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A naptárhatástól és egyszeri rendkívüli tényezőktől megtisztított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves növekedése, míg az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés. A KSH értékelése szerint a növekedést alapvetően az ipar teljesítményének javulása okozta. Az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők várakozása szerint az idén a GDP 2,5 és 3,3 százalék között bővülhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozása szerint 3 százalék feletti gazdasági növekedés várható az idén.

Pénteken az áprilisi előzetes ipari termelési adatot is közzéteszi a KSH. Az első negyedévben az első becsléssel megegyezően 8,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban az ipari kibocsátás 11,6, a munkanaphatástól megtisztítva 9,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaphatással korrigálva a termelés 2,6 százalékkal múlta felül az előző havit. Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint lassulhat az ipar növekedésének kétszámjegyű üteme a következő hónapokban, míg más vélemények szerint a tavalyi alacsony bázis miatt élénkülhet a növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik